Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kanijahti vähentänyt citykanien määrää Helsingissä ja Espoossa

Helsingissä ja Espoossa on nyt vähemmän citykaneja kuin viime vuonna samaan aikaan. Pääkaupungissa pari vuotta aktiivisesti jatkunut kanijahti näyttää purreen kanikantoihin.

Citykaneja
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka kaneja on Helsingissä aiempaa vähemmän, näyttävät ne vallanneen itselleen yhä uusia alueita. Laumat ovat kuitenkin entistä pienempiä. Eniten kaniongelmasta kärsivät pienet kantakaupungin puistot, joiden laidoilla kanijahti on hankalaa.

Kanien tarkkaa lukumäärää pääkaupunkiseudulla on hankala tietää. Melkoisen varmaa on kuitenkin se, että kanit ovat tulleet Helsinkiin jäädäkseen.

- Näyttää siltä, että kani on tullut jäädäkseen Helsinkiin. Kanirajoituksia pitää jatkaa tulevinakin vuosina, sanoo projektipäällikkö Antti Rautiainen Helsingin kaupungin Starasta.

Helsinki käyttää vuosittain noin 300 000 euroa kanikannan rajoittamiseen ja kartoittamiseen. Lisäksi rahaa, kun kasveja suojataan kanien teräviltä hampailta.

Vaikka pääkaupunkiseudun kanikanta on keskittynyt voimakkaasti Helsinkiin, on osa pitkäkorvista loikkinut Espooseen asti. Myös Espoossa kanikanta on pienentynyt.

- Kaupungissa on ollut varmaan enimmällään noin 300 villikania. Tällä hetkellä kanien määrä on kymmenissä, sanoo yrittäjä Hannu Luoto, joka on pyydystynyt kaneja Espoon ja Helsingin tilauksista.

Vaikka kanikanta on laskusuunnassa, osaavt cityjänöt hakea suojaa uusilta alueilta. Monin paikoin pitkäkorvat ovat muuttaneet asustamaan kerrostalojen pihoille, mistä niitä on hankalampi metsästää.

Suosittelemme