Hyppää sisältöön

Mallinukke testaa sydämentahdistimia

Jos satut näkemään mallinuken töröttämässä Kangasalla voimalinjan alla, älä suotta hätkähdä. Kyse ei ole hellehoureesta eikä edes teekkarijäynästä vaan Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksesta, jossa mitataan sähkö- ja magneettikenttien vaikutusta sydämentahdistimiin.

Koenukke sähkölinjojen alla
Kuva: YLE / Antti Eintola

Erityisesti rytmihäiriötahdistimien käyttö lisääntyy Suomessa. Tutkijoiden mukaan niiden häiriötekijöistä tarvitaan lisätietoa. Tutkimusta varten on rakennettu erikoisvalmisteinen mallinukke, jolla tehdään kenttäkokeita voimalinjan alla.

Litroittain suolaliuosta

Mallinukke on päätä myöten täynnä suolaliuosta ja mittaus voi alkaa. Meneillään on Tampereen teknillisen yliopiston tutkimus, jossa selvitetään voimajohtojen sähkö- ja magneettikenttien vaikutusta sydämentahdistimen toimintaan.

- Tämä on ihan tavallinen perinteinen mallinukke, joita voi nähdä vaateikkunoissa. Nukke on vahvistettu ja tehty vesitiiviiksi, jotta sinne saadaan keittosuolaliuosta. Lisäksi on tehty erilaisia lisäliitoksia, että se saadaan maadoitettua ja niin edelleen, professori Leena Korpinen kertoo.

Tahdistimet testissä

Mallinukke seisoo 400 kilovoltin voimalinjan alla Kangasalan aseman lähellä. Nuken sisälle on asennettu sydämentahdistin. Tahdistimen käyttäytymistä mitataan ennen ja jälkeen altistumista sähkö- ja magneettikentille. Mittauksia tehdään ainakin parillakymmenellä erilaisella tahdistimella.

- Varsinkin rytmihäiriötahdistimien käyttö lisääntyy ja sitä kautta meillä on entistä enemmän väestöä, jolla on tahdistimet mukana. Sen tähden tätä on tärkeä tutkia.

Mittauksia tehtiin tiistaina toista päivää. Loppukesästä on tarkoitus tehdä vielä lisää kokeita.

- Kerran Ukko on saatu aikaiseksi, niin ei sitä kahteen mittauspäivään pidä jättää, mutta elokuun säistä ei tiedä mitään. Täytyy toivoa, että on kaunista. Sähkökenttämittareilla ei saada kenttää mitattua, jos sataa vettä ja onhan täällä viihtyisämpää olla tekemässä tätä kauniilla ilmalla, professori Leena Korpinen hymyilee.

Leena Korpisen ennakkoarvio on, että sydämentahdistimet eivät pahasti häiriinny voimalinjoista. Tutkittua tietoa asiasta saadaan noin vuoden kuluttua.

Suosittelemme sinulle