Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Mangrovekato kiihdyttää ilmaston lämpenemistä

Mangrovet ovat tärkeä suoja ilmaston lämpenemistä vastaan, kertoo tuore tutkimus. Mangrovekasvillisuuden määrä on kuitenkin puolittunut 50 vuodessa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tuhoutuvien mangrovekasvien osuus maapallon hiilidioksidipäästöistä on 10 prosenttia. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan mangrovet ovat näin ollen toiseksi merkittävin hiilidioksidipäästöjen lähde heti fossiilisten polttoaineiden käytön jälkeen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan mangrovekasvillisuutta on tuhottu viimeisten 50 vuoden aikana kiihtyvällä vauhdilla esimerkiksi polttopuiksi. Tropiikin vesialueiden puita ja pensaita tuhottaessa ilmaan pääsee tuhansien vuosien kuluessa maaperään sitoutuneita hiilidioksidivarantoja.

Mangrovet peittävät yli sadan valtion rannikkovesiä ja jokisuistoja ympäri maailmaa. Ne suojaavat rannikoiden kasvillisuutta ja eläimistöä, mutta myös rakennettua ympäristöä hurrikaaneilta ja myrskyiltä.

Yhdysvaltain maatalousministeriön metsäpalvelun johtama kansainvälinen tutkimusryhmä toivoo, että tropiikin sademetsien lisäksi myös mangrovekasvillisuuden suojeluun kiinnitettäisiin lisää huomiota.

Suosittelemme