Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Suomen Libya-päätös saa ymmärrystä muilta pohjoismailta

Ruotsin, Norjan ja Tanskan ulkoministerit eivät moiti Suomen päätöstä jäädä pois länsiliittouman Libya-operaatiosta. Pohjoismaiden ulkoministerit ovat tavanneet tiistaina Helsingissä. Suomen isännöimässä kokouksessa keskusteltiin pohjoismaisesta yhteistyöstä sekä konfliktien hallinnasta mm. Pohjois-Afrikassa ja Afganistanissa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Muiden pohjoismaiden ministerit eivät pidä Suomen poisjääntiä länsiliittouman Libya-operaatiosta dramaattisena. Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin mukaan jokainen maa osallistuu kansainvälisiin tehtäviin oman kulloisenkin kykynsä mukaan.

- Ruotsilla sattui olemaan nyt hyvä tilaisuus lähettää Libyaan valmiudessa olleita hävittäjiä, Bildt perusteli Ruotsin ratkaisua.

Bildtin mukaan Suomi on mukana Libyassa kaikkein tärkeimmässä eli humanitaarisessa ja poliittisessa operaatiossa.

Ruotsilla on Libyassa kaikkiaan kahdeksan hävittäjää, Nato-maat Norja ja Tanska ovat mukana kuudella hävittäjällä. Ruotsi, Norja ja Tanska ovat myös päättäneet esittää yhteistä edustusta kansainväliseen Libya-yhteysryhmään, jonka perustamisesta päätettiin viime viikolla Lontoossa.

Helsingin tapaamiseen osallistuivat kaikkien pohjoismaiden ulkoministerit. Edellisen kerran vastaava tapaaminen järjestettiin marraskuussa Reykjavikissa.

Suomi toimii tänä vuonna pohjoismaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön puheenjohtajana. Vuoden aikana järjestetään vielä kaksi muuta pohjoismaista ulkoministerikokousta, syyskuussa New Yorkissa ja loka-marraskuussa Kööpenhaminassa.

Suosittelemme