Suhaib Hasan toimii tuomarina Englannin vanhimmassa sharia-oikeusituimessa Itä- Lontoossa.
- Jos kyse on avioerosta, yritämme ensin auttaa paria sopimaan erimielisyytensä, mutta jos se ei auta, myönnämme eron, hän sanoo.
Britanniassa sharian avulla ratkotaan perheoikeudellisia riitoja kuten avioeroja ja perintökiistoja. Järjestelmä toimii Englannin lain alaisena ja esimerkiksi avioero pitää hakea myös siviiliioikeudesta.
Sharian ja Englannin lakien asiantuntija Aina Khan huomauttaa, ettei sharia ole ainutlaatuinen tapaus.
- Juutalaisilla on ollut samankaltainen järjestelmä käytössä jo yli 100 vuotta, eikä se ole ollut ongelma.
Arvioiden mukaan sharia-päätöksiä tehtiin viime vuonna 20 prosenttia edellisvuotta enemmän. Viidessä vuodessa päätösten määrä on tuplaantunut.
- Sharian puoleen kääntyvät yhä useammin nuoret brittimuslimit. He hakevat ratkaisua islamilaiselta lailta englannin lain lisäksi. Ilman sharia-päätöstä he eivät koe, että avioero on todellinen, arvio Aina Khan.
Islamilaisen lain mukaan nainen saa avioeron, jos mies sen hänelle myöntää. Muussa tapauksessa hän voi hakea eroa sharia-neuvostolta. Näin teki nimettömänä pysyttelevä nuori musliminainen, jonka perhe oli järjestänyt hänen avioliittonsa.
- Ilman tätä vaihtoehtoa, minun olisi ollut vaikeampi vastustaa perhettäni ja erota miehestäni. Saattaisin edelleen elää onnettomassa avioliitossa, musliminainen kertoo.
Kriitikoiden mukaan sharia kohtelee naisia ja miehiä epätasa-arvoisesti ja lain soveltaminen pistää musliminaiset myös eriarvoiseen asemaan verrattuna brittiläisiin kanssasisariin. Tuomari Hasanin mukaan järjestelmän puutteet pitää korjata isäntämaan sääntöihin sopiviksi.
- Sharia-neuvostoja on useita ja ne toimivat eri periaatteilla. Se tuottaa ongelmia. Meillä pitää olla yhtenäinen linja ja mahdolliset ristiriitaiset tulkinnat pitää karsia pois, korostaa tuomari Hasan.