Hyppää sisältöön

Lasten hyväksikäyttötapauksia on salailtu

SRK:n selvitys paljastaa puutteita vanhoillislestadiolaisten toiminnassa lasten hyväksikäyttötapauksissa. Seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia on pyritty salailemaan ja muun muassa rippisalaisuutta on käytetty vääryyksien salailun välineenä.

SRK:n tiedotustilaisuus Oulussa 7.4.2011.
Vanhoillislestadiolaisten johto myöntää nyt ensimmäistä kertaa kymmeniä pedofiliatapauksia liikkeen sisällä.

Vanhoillislestadiolaista liikettä ahdistavan tapahtumasarjan selvittäminen alkoi vasta sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli tapaus, jossa eteläsuomalaisen vanhoillislestadiolaisten saarnaajan kerrottiin syyllistyneen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Myöhemmin tuli ilmi, että tapauksia on myös muita.

- Ilmiöiden määrä oli meille kaikille yllätys. Itsekin olen ollut varsin pitkään sekä liikkeen puhujana että hallinnossakin lähes 30 vuotta ja näin ollen olen joutunut seuraamaan murheellistenkin asioiden käsittelyä, sanoo SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen.

Julkitulleet tapaukset eivät yleensä ole tapahtuneet liikkeen järjestämissä tilaisuuksissa, vaikka niissä on ollut osana liikkeen jäsen. Tekijöiden joukossa on viime vuosikymmenien aikana ollut 10 - 15 liikkeen puhujaa.

- Tapaukset ovat tyypillisesti perheen sisäisiä. Yleensä lapsien ja isän, etenkin tyttärien välisiä, ja jossakin määrin myös ylisukupolvisia, kertoo SRK:n asianaja Eero Hyytinen.

Uhrit jätettiin yksin

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys myöntää menetelleensä tapausten käsittelyn yhteydessä vuosien mittaan väärin. Vaikka se nyt korostaakin avoimuutta, se myöntää ettei asioihin ole osattu puuttua oikealla tavalla ja samalla myös tekojen uhrit ovat jääneet vaille riittävää huomiota.

- Yksittäisten uhrien osaan ei ole osattu kiinnittää riittävästi huomiota, Olavi Voittonen myöntää.

Torstaina julkistetussa selvityksessä on tutkittu asioiden käsittelyä Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen hallinnossa pöytäkirjoja tutkimalla ja haastattelemalla noin 40 henkeä.

Suosittelemme sinulle