Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Portugali hakee EU:lta hätäapua

Portugalin pääministeri Jose Socrates sanoi keskiviikkona, että maa hakee EU:lta apua talouskriisinsä hoitoon. Socrates kertoi asiasta televisiopuheessaan. Tähän mennessä maa on kiistänyt tarvitsevansa talousapua.

Portugalin pääministeri Jose Socrates puhuu maansa parlamentissa.
Kuva: Antonio Cotrim / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Portugali oli siten Kreikan ja Irlannin jälkeen kolmas EU-maa, joka joutui hakemaan talousapua Euroopan kriisirahastolta ja kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sanoi, että Portugalin pyyntö käsitellään niin pian kuin mahdollista.

Pääministeri Mari Kiviniemi on aiemmin todennut, että mahdollinen avunpyyntö johtaisi vaalitauolla olevan eduskunnan koollekutsumiseen.

Rehn: Vastuullinen päätös

EU:n talouskomissaarin Olli Rehnin mukaan avunpyyntö oli vastuullinen sekä Portugalin että Euroopan vakauttamiseksi.

Portugalin pyytämää lainasummaa ei ole vielä kerrottu. Rehnin mukaan avun suuruus määritellään pikaisesti.

- En kommentoi tässä vaiheessa vielä mitään tarkemmista summista, Rehn sanoo YLE Uutisille.

- Ensimmäinen askel on se, että komissio yhdessä EKP:n ja IMF:n kanssa arvioi Portugalin rahoitustarpeen ja määrittää ehdot säästöohjelmalle.

Rehn arvioi Portugalin tyyppisen tilanteen syntyvän kaksivaiheisesti: Ensin valtion luottokelpoisuus heikentyy, sitten maan rahoituslaitokset painostetaan sijoittamaan omaan maahan, jonka seurauksena ulkopuolinen luottamus niihin heikkenee.

Portugalin tapaus todennäköisesti noudattelee samaa kaavaa kuin aiemmin samassa tilanteessa olleiden Kreikan ja Irlannin. Niissä Euroopan keskuspankin ja kansainvälisen valuuttarahaston asiantuntijaryhmä arvioi maan tilanteen ja päätös maiden rahoitustarpeesta syntyi parissa viikossa.

Monet eurooppalaiset asiantuntijat arvioivat Portugalin tarvitsevan jopa 60 - 80 miljardia euroa tulevan kolmen vuoden aikana.

Viimeistään kesäkuu olisi kaatanut maan

Huhtikuun puolivälissä Portugalille lankeavat 6,5 miljardin euron lainat maksettavaksi. Komission arvion mukaan maa olisi vielä pystynyt maksamaan sen, mutta kesäkuun puolivälissä maksuun tulevat seuraavat 7,5 miljardia euroa, eivätkä maan rahkeet olisi enää yksin riittäneet siihen.

Portugalin lainojen kulut ovat nousseet kestämättömälle tasolle sen jälkeen kun maan parlamentti hylkäsi ehdotetut säästötoimet viime kuussa ja Socratesin hallitus kaatui.

Portugalin 12 kuukauden lainojen korko nousi keskiviikkona lähes kuuteen prosenttiin. Portugali onnistui kuitenkin myymään tarjoamansa noin miljardin euron joukkovelkakirjalainat.

Suosittelemme