Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Palovaroittimista tulee ydinjätettä

Moneen asuntoon laitetaan vuosikymmenen kiinteillä litiumparistoilla toimiva palovaroitin, jossa on radioaktiivista ainetta. Pakkauslaatikon säteilymerkki huolestuttaa kuluttajia. Kyselyjä Säteilyturvakeskukseen tulee vuosittain kymmeniä.

Palovaroittimen pakkaus, jossa säteilyvaroitus.
Palovaroittimen pakkauksessa kerrotaan, että laitteesta lähtee säteilyä. Kuva: YLE / Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Tyypillisimpiä kysymyksiä ovat: Vuotaako varoitin radioaktiivista säteilyä? Entä jos se rikkoutuu? Mihin laitteen radioaktiivinen jäte lopulta päätyy?

- Palovaroittimen säteilystä ei kotona tarvitse olla huolissaan, rauhoittelee ylitarkastaja Eero Oksanen Säteilyturvakeskuksesta.

Laitteessa on pieni määrä radioaktiivista ainetta amerikkiumia. Sitä on kolme kilobecquerellia ja se on suljettu tiiviisti metallikapseliin, joten radioaktiivinen aine ei leviä ympäristöön.

Säteilyä ei käytännössä pysty mittauksilla huoneistossa havaitsemaan.

Rikkoutuminen ei tarkoita vuotoa

Radioaktiivinen aine ei pääse vuotamaan ympäristöön edes laitteen rikkoontuessa.

Palovaroitin pitäisi rikkoa pieniksi murusiksi, että pääsisi käsiksi sen sisällä olevaan pieneen määrään radioaktiivista ainetta. Ainetta suojaavan metallikapselin rikkominen ei onnistu ilman järeitä työkaluja.

Entä jos vastoin odotuksia vempeleen saa niin hajalle, että ainetta tulee sieltä ulos?

- Radioaktiivista ainetta on todella vähän, mutta toki täytyy sanoa, että ei sellaistakaan määrää suositella syötäväksi. Tuskin kukaan nauttii radioaktiivisia aineita palovaroittimesta, Oksanen sanoo.

Osa Suomen ydinjätettä

Palovaroitin kiinteällä paristolla toimii kymmenkunta vuotta. Käytöstä poistamisen jälkeen kojetta ei kannata antaa lasten leikkeihin vaan se tulee hävittää samalla lailla kuin muukin kodin sähkö- ja elektroniikkaromu.

Laitteet toimitetaan joko kunnan tai jonkin kaupan sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen.

- Keräyspisteessä lajitellaan palovaroittimet erikseen ja sen jälkeen niistä poistetaan radioaktiivinen aine, joka toimitetaan kansalliseen jätevarastoon. Siellä on muutakin radioaktiivista jätettä.

Toistaiseksi myös Suomen satojen tuhansien palovaroittimien radioaktiivinen jäte varastoidaan Olkiluodon luolastoon. Sinne ne suunnitelmien mukaan aikanaan myös todennäköisesti loppusijoitetaan.

Radioaktiivista ainetta melko vähän

Yhdessä kerrostaloasunnossakin saattaa olla kahdesta kolmeen palovaroitinta, joten laitteita tulee vuosittain ongelmajätteen sekaan suuria määriä.

Siitä huolimatta niistä kertyvä radioaktiivisen aineen määrä on melko pieni Suomen muun radioaktiivisen jätteen joukossa.

- Ei näistä kerry montaa kymmentä tai montaa sataa kiloa. Ydinvoimaloista ja muusta säteilyn käytöstä teollisuuden sekä terveydenhuollon parissa kertyy sekä kiloina että aktiivisuudella mitattuna huomattavasti suurempia määriä.

Suosittelemme sinulle