Hyppää sisältöön

Vaalijulisteiden turmelemisesta rikosilmoituksia

Puolueiden vaalijulisteet ovat kohdanneet tälläkin kertaa ilkivaltaa. Ainakin kaksi puoluetta tekee turmelemisista rikosilmoituksen.

Keskustan vaalijulisteista mukailtuja turkistarhausta vastustavia julisteita.

Helsingissä on tehty ilkivaltaa kymmenille keskustan vaalijulisteille. Julisteet on korvattu erehdyttävästi samannäköisillä kuvilla, joissa vastustetaan turkistarhausta.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan ilkivalta on ollut laajaa ja systemaattista. Toimista tehdään rikosilmoitus.

- Tämä on törkeätä vaalirauhan häirintää. Puutumme siihen kovalla kädellä, Laaninen sanoo YLE Uutisille.

Viisi kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen parimetristä tienvarsimainosta on rikottu tai töhritty. Tapauksesta on ilmoitettu poliisille.

- Rikosilmoitus tuskin johtaa mihinkään, mutta on hyvä tuoda tietoon nämä teot. Kyseessä ei ole pelkästään toisen omaisuuden turmeleminen, vaan teko myös vaarantaa demokraattisten vaalien toteutumisen, Räsänen arvioi.

Räsänen pahoittelee, että jotkut nuoret ehdokkaat käyttävät koko vaalibudjettinsa julisteeseen, joka sitten revitään rikki. Pienellä budjetilla kampanjoivan on mahdotonta teettää tilalle uutta.

Ilkivaltaan varaudutaan ylimääräisillä julisteilla

Muut puolueet ilmoittavat, että niiden vaalijulisteita kohdannut ilkivalta on keskittynyt lähinnä julisteiden alas repimiseen, rikki potkimiseen ja tussein töhrimiseen.

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi kertoo, että julisteiden turmeleminen on joka vaalien ongelma. Puolue teettää julisteita puolet tarvittavaa enemmän, jotta turmellut julisteet voidaan korvata uusilla.

Vasemmistoliittoa kohdannut erikoisin ilkivaltatapaus on ollut se, että julisteen päälle kiinnitettiin toisen puolueen juliste, sanoo vasemmistoliiton ay-sihteeri Esko Grekelä.

Ainakin kristillisdemokraatit, vihreät ja RKP arvioivat ilkivaltaa olevan tänä vuonna aiempaa enemmän. Perussuomalaisista kerrotaan, että puolueen julisteet ovat saaneet olla suhteellisen hyvin rauhassa. Vasemmistoliiton ja SDP:n mukaan ilkivalta on ollut ehkä aiempaa vähäisempää.

Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto sanoo, että vaalimainoksiin kohdistuva ilkivalta on ollut puolueen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa todella paha ongelma.

- Helsinkiin on jopa jouduttu tilaamaan uusia julisteita. Tämä on lopulta ehdokkaiden ja aktiivien lompakosta pois, Palmulehto harmittelee.

Suosittelemme sinulle