Eläkkeellä oleva Kalevi Alkio loukkasi olkapäänsä jääkiekkoharrastuksen parissa. Olkapään loitontaja repesi osittain. Hän saa vammaansa fysioterapiaa ja yksi annettu hoitomuoto on lihaskalvohieronta. Hoidon ansiosta hän on päässyt eroon leposärystä ja käsi toimii taas normaalista. Kalevi Alkio on voinut jatkaa jääkiekkoharrastustaan. Jääkiekkomaalia vahtii taas täysin kunnossa oleva pelaaja.
– Ensimmäisen kerran, kun fysioterapeutti näytti minulle niitä työkaluja, ajattelin, että nuohan näyttävät ihan kuin auton rengasraudat ennen vanhaan. Kyllä minulla kävi mielessä, että miten sitä voi raudoilla hieroa, kuvailee Kalevi Alkio ensikokemuksiaan lihaskalvohieronnasta.
Fysioterapeutti Merja Heikura myöntää, että hoitomuoto näyttää melkoisen hurjalta mutta hän vakuuttaa, että lopputulos on hyvä.
– Sormet eivät pysty tekemään ihan samanlaista vaikutusta kuin mitä tällä raudalla saa aikaiseksi, kertoo Merja Heikura.
– Normaaliin käsin tehtyyn hierontaan verrattuna tämä tuntuu, että olisi huomattavasti syvemmällä siellä lapaluun sisällä, selittää Kalevi Alkio tuntemuksiaan lihaskalvohieronnasta.
Täsmähierontaa
Lihaskalvossa on kipuhermopäätteitä. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinten kiputilat herkistävät lihaskalvojen kipupäätteitä - jolloin lihaskalvo aristaa voimakkaasti. Tutkimuksissa on todettu, että jos kipu saadaan helpottumaan, aristus vähenee. Tästä on kyse lihaskalvohieronnassa. Mekaanisella käsittelyllä aiheutetaan paineärsytystä lihaskalvoille ja se poistaa kipua heikentämällä kipuhermojen aktiivisuutta.
– Lihaskalvohieronnassa vaikutus tulee eri tavalla kuin tavallisessa hieronnassa. Käsin tehdessä hieronnassa käden kontaktipinta-ala on suhteellisen iso. Välineellä tehdyssä hieronnassa pinta-ala, johon hieronta kohdistuu, on pienempi, kapeampi ja terävämpi, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen.
– Ei se sillä lailla satu, mutta kyllähän se jämäkämmän tuntuinen on, on se ehkä pikkusen kovempi kuin sormenpää, kuvailee Kalevi Alkio.
Fysioterapeutti Merja Heikura kertoo, että lihaskalvohieronta saa tuntua makeankipeältä. Instrumenteissa on kapea reuna, jolla hieronnan vaikutus voidaan kohdistaa hyvinkin paikallisesti. Myös kovettumat ja epätasaisuudet tuntuvat käsittelijälle välineen kautta.
– Eihän tämä hoito sovi kaikille. Toiset eivät pidä, että käsitellään metallisilla välineillä tai instrumenteilla. Heille käden taito ja kosketus on se ainoa oikea. Ei näillä välineillä sitä voi korvata, mutta tämä on yksi lisämauste tähän fysioterapeutin työhön ja kivunpoistoon, selventää fysioterapeutti Merja Heikura.
Muutama minuutti kerrallaan
Lihaskalvohierontaa voidaan tehdä passiivisesti perinteisen hieronnan tavoin, jolloin lihas on lepotilassa. Mutta lihaskalvohierontaa voidaan antaa myös lihaksen ollessa aktiivisessa tilassa, jolloin lihasta venytetään tai kuormitetaan.
Merja Heikura käy läpi Kalevi Alkion eri kehonosia, juuri niihin sopivalla rautaisella työvälineellä.
– Tämä tuntuu mukavalta tuonne sormenpäihin asti, huokaa Kalevi Alkio tyytyväisenä.
– Lihaskalvohieronta on sanana harhaanjohtava. Tätä hoitomenetelmää käytetään myös nivelsiteisiin ja jänteisiin. Se sopii esimerkiksi jänteen rappeutumisiin tai nivelsiteen revähdysvammoihin, kertoo fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen.
Lihaskalvohierontaa käytetään lihasten kiputiloihin, nivelsideongelmiin, jännerappeumiin, rasituskipuihin ja leposärkyihin. Tutkimuksissa on havaittu, että mekaaninen ärsytys edistää sidekudoksen korjautumista paranemisen aikana. Sidekudos muuttuu elastisemmaksi käsittelyn ansiosta. Hoitoa voi antaa joko akuuttiin tai krooniseen kipuun.
Hoidettavan alueen hieronta kestää vain muutamia minuutteja. Hierontaa voidaan antaa kertahoitona tai hoitosarjana, riippuen henkilön vaivan kestosta ja vaikeusasteesta. Kalevi Alkio käy nykyään säännöllisesti lihaskalvohieronnassa ja tavallisessa hieronnassa. Näin hän saa pidettyä lihakset ja paikat kunnossa.
– Jotenkin tuntuu, että se kohta siltä alueelta mihin hieronta tehdään, niin se rentoutuu ja tulee sellainen mukavan kihelmöivä tunne. Se lämpiää, ja se on kyllä aika miellyttävä tunne.