Hyppää sisältöön

Vaasan hovioikeus tuomitsi kauhajokelaiskomisarion varoitukseen

Vaasan hovioikeus on tuominnut Kauhajoen poliisilaitoksen ampuma-aselupa-asioita hoitaneen rikoskomisarion tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta varoitukseen. Tuomion mukaan rikoskomisarion olisi pitänyt ottaa Matti Saaren ase poliisin haltuun.

Kauhajoen koulusurmaoikeudenkäynti siirtyi Vaasan hovioikeuteen.
Kauhajoen koulusurmien oikeutta käydään nyt Vaasan hovioikeudessa, kuvassa etualalla asianomistajien lakimies Lasse Vuola. Kuva: YLE / Juha Kemppainen

Hovioikeuden mukaan poliisin olisi pitänyt ottaa Matti Saaren ase poliisin haltuun ennen koulusurmia. Saaren internettiin lataamat ampumavideot, sotaa ja koulusurmia käsittelevät kuvat ja tekstit olivat riittävä syy epäillä Saaren käyttävän asettaan väärin.

Sen sijaan rikoskomisariolla ei ollut ollut perusteltua syytä epäillä, että Saari tekee koulusurman. Rikoskomisario ei ollut huolimattomuudellaan aiheuttanut Kauhajoen koulusurmassa surmansa saaneiden kuolemia. Näin ollen hovioikeus ei ole muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua, jolla asianomistajien syyte kymmenestä törkeästä kuolemantuottamuksesta oli hylätty.

Asianomistajien virkavelvollisuuden rikkomista koskevan syytteen hovioikeus on syyteoikeuden puuttumisen vuoksi jättänyt tutkimatta. Hovioikeus on katsonut, että valtio ei ole vahingonkorvausvastuussa asianomistajille rikoskomisarion menettelyn johdosta eikä valtion viranomaisten menettelyn perusteella kokonaisuudessaan.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi aiemmin kaikki komisarioon kohdistuneet syytteet.

Syyttäjä tyytyy hovioikeuden päätökseen. Muut harkitsevat vielä kantaansa.

Suosittelemme sinulle