Hyppää sisältöön

Andy Warholin hengellinen puoli esittäytyy Turun tuomiokirkossa

Turun tuomiokirkossa on meneillään ainutlaatuinen nykytaidetta käsittelevä näyttely. Kirkossa on nähtävillä muun muassa Andy Warholin uskonnollisia teoksia.

Andy Warhol Viimeinen ehtoollinen Kuva: YLE Samuli Holopainen

Andy Warhol tunnetaan pop-taiteestaan, mutta häntä kiinnosti myös uskonto ja hengellisyys, kertoo näyttelyn kuraattori Perttu Ollilla. Warholilla oli jo lapsena erityinen suhde teokseen, joka käsittelee Viimeistä ehtoollista.

- Warholin lapsuudenkodin keittiössä roikkui jäljennös Leonardo da Vincin Viimeisestä ehtoollisesta. Myös Andyn äidin, Julia Warholan rukouskirjan välissä oli pieni kuva samasta aiheesta.

Andy Warholin Viimeinen ehtoollinen on laaja teossarja, joka käsittää yli sata teosta. Tuomiokirkossa on esillä neljä sarjaan kuuluvaa teosta. Ollila uskoo, että Warholille uskonto ja hengellisyys olivat tärkeitä asioita

- Hänellä oli salainen hengellinen elämä, joka peittyi rahan, maineen ja glamourin alle.

Viimeinen ehtoollinen -sarjan neljä taulua on lainattu Yhdysvalloista Pittsburghin Warhol-museosta. Lisäksi Turun tuomiokirkossa on esillä neljä Warholin Sähkötuoli-sarjan teosta, jotka on saatu lainaksi Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museosta. Nämä kahdeksan teosta avaavat monille katsojille aivan uuden puolen Andy Warholista, jonka useimmat muistavat kaupallisesti virittyneistä aiheistaan.

- Warholin teoksia ei ennen ole nähty käytössä olevan kirkon seinillä. Kirkko rohkaistui pitämään näyttelyn, sillä sisällöltään tämä näyttely on hengellinen, kertoo kuraattori Perttu Ollilla.

Warholin lisäksi Tuomiokirkossa on esillä Pauno Pohjolaisen suurikokoinen veistos ja Francine LeClercqin installaatio. Kaikki taiteilijat käsittelevät teoksissaan yhtä kristillisen taiteen keskeisintä teemaa eli viimeistä ehtoollista.

Suosittelemme sinulle