Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Kara ja Oke vuotaa hikeä ja kyyneliä

Nykytanssiteos Kara ja Oke saa ensi-iltansa keskiviikkona oululaisessa tanssiravintolassa. Tapahtumat sijoittuvat karaokemaailmaan, jossa eletään intohimoisia tunteita laidasta laitaan.

Avaa Yle-sovelluksessa

Viisitoista paria mustia perinnekumisaappaita tamppaa oululaisen tanssiravintolan parkettia. Oulun ammattikorkeakoulun tanssijaopiskelijat harjoittelevat rooliasuissaan koreografi Satu Tuomiston uusinta Kara ja Oke -nykytanssiteosta. Karaokemaailmaan sijoittuvan teos tanssitaan kumisaappaissa, joissa tuntuma tanssilattiaan jää hieman etäiseksi.

- Ehkä huonointa ikinä, mutta toisaalta se on ihan hauskaa kokeilla tämmöistäkin, tanssija Teemu Tuohimaa nauraa.

Karan ja Oken taustalla on nykytanssikoreografi Satu Tuomiston oma ensimmäinen karaokekokemus oululaisessa karaokeravintolassa. Virkistävä ja jännittävä kokemus parin vuoden takaa jäi itämään taiteilijan mieleen. Nyt teos puhkeaa kukkaan viidentoista tanssijan voimin intohimoisena kaikissa tunteiden väreissä.

- Siinä oli naurua, itkua, vihaa, plus sitten omat sekalaiset tunteet siihen päälle. Siinä tulee aika iso skaala kaikkea käytyä läpi, Mia Jaatinen hahmottelee

Nykytanssi kaipaa rohkeutta ja rajojen kokeilua

Nykytanssiteos syntyi, kun Satu Tuomistosta alkoi tuntua, että hän kulkee elämäänsä omien helppousrajojen sisällä.

- Ei ehkä ihan hirveästi tule haastettua itseä ja omaa elämää. Ja semmoista mä rupesin miettimään, että karaokeen kanssa liittyy tunnetta, häpeää ja rohkeutta, nykytanssikoreografi Satu Tuomisto tuumaa.

Kymmenen vuotta Lontoossakin vaikuttanut helsinkiläistaiteilija peräänkuuluttaa rohkeutta ja jatkuvaa rajojen kokeilua nykytanssin tekemiseen. Tuomisto haluaa viedä nykytanssia perinteisten estraadien lisäksi myös uusiin paikkoihin, kuten nyt iskelmäravintolan parketille.

- Me ihmiset ollaan tosi hyviä lukemaan toisistamme tunnelmia ja tunteita. Onko kiire ja onko surullinen, onko onnellinen. Tämmöisiä kehon kielestä tulevia asioita. Sanoisin, että sillä taidolla pystyy ihan täysin lukemaan tätä teosta.

- Että ei varmasti jää hämärän peittoon mistä on kyse, nykytanssikoreografi Satu Tuomisto lupaa.

Toukokuun alusta Satu Tuomisto aloittaa JoJo Oulun tanssin keskuksen taiteellisena johtajana.

Suosittelemme sinulle