Portugali on liittymässä Kreikan ja Irlannin muodostamaan ryhmään, joka tarvitsee EU:n tukea. Uutistoimisto Reuter tarjoaa laskelmaa, jonka mukaan Portugalin takaustarve on noin 80 miljardia euroa. Nykyisellä ja väliaikaiseksi tarkoitetulla Euroopan rahoitusvakausvälineellä (ERVV) ei olisi vaikeuksia täyttää Portugalin pyyntöä eikä vakuuksia yksin Portugalin takia tarvitse nostaa.
Suomi on jo käytännössä ennakkoon sitoutunut Portugalin pelastamiseen. Se edellyttää kuitenkin eduskunnan päätöstä pääministerin tiedonannon pohjalta. Eduskunta saattaa siis joutua keskeyttämään vaalilomansa Portugalin takia ja tästä seuraisi taatusti hurja mylläkkä.
Unkarilaissyntyinen miljardööri George Soros arvostelee artikkelissaan sekä Euroopan keskuspankkia (EKP) että nykyisten ahdinkomaiden pelastussuunnitelmaa.
Vähän oikoen Sorosin ajatus menee niin, että EKP piti euromaiden velkoja riskittöminä, mikä johti alhaisiin korkoihin Portugalissa, Irlannissa, Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa, mikä puolestaan ruokki asuntokuplaa. Seurannut pankkikriisi kirpaisi Saksaa enemmän kuin muita maita.
Kriisimaiden pelastussuunnitelma onkin Sorosin mukaan Saksan sanelema.
- Saksa on ollut lunastamassa raskaasti velkaantuneita maita suojellakseen omaa pankkijärjestelmäänsä, hän kirjoittaa. Saksan sanelema pelastussuunnitelma on puolestaan ”kiveen hakattu” tie kahden talouden järjestelmään EU:ssa.
- EU tulee kärsimään kroonisesta jakaantumisesta, missä ylijäämävaltiot porskuttavat eteenpäin ja alijäämämaat painuvat pohjalle kasautuvan velkataakan alla.
Sorosin arvion valossa AAA-luottoluokituksen Suomi todellakin säilyttäisi työpaikkansa, mutta osalle Euroopasta kävisi köpelösti samalla kun EU:n kyky toimia yhtenäisesti kärsisi. Sorosilla on omat lääkkeensä kriisiin, mutta se on sitten toisen tarinan väärtti.