Hyppää sisältöön

Aivan normaalia

Kansainvälinen jännitys kasvaa Suomen eduskuntavaalien alla. Ranskan johdolla liittoutuma moukaroi parhaillaan Libyaa YK:n turvallisuusneuvoston luvalla. Muissa arabimaissa kuohunta jatkuu. Japanin ydinkatastrofia ei ole saatu hallintaan.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (UTVA) yhdessä presidentti Tarja Halosen kanssa hyväksyi perjantaina Libyan lentokieltoalueen perustamisen ja sitä myöten laajat ilmaiskut Muammar Gaddafin joukkoja vastaan. Mitään päätöksiä Suomen mahdollisesta osallisuudesta Libyan vastaisiin toimiin ei UTVAssa tehty. Kokouksen jälkeen presidentti Halonen rauhoitteli suomalaisia.

- Ei kannata nyt ottaa mitään etunojaa. Meidän pitää ensin tietää tarve ja sitten katsoa, miten tarpeeseen voidaan vastata, presidentti sanoi.

Libyan moukaroinnin alettua Venäjä, Intia, Kiina ja lentokieltoaluetta vaatinut Arabiliitto ovat jo tulleet toisiin ajatuksiin. Ne ovat arvostelleet iskujen laajuutta ja siviilien joutumista pommituksissa vaaraan.

- Tämä ilmatoiminta on aivan normaalia ja kansainvälisen lain mukaista, vakuuttaa ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) Hänen mukaansa on myös ”aivan normaalia”, että Venäjän ja Kiinan kaltaiset maat hiukkasen toppuuttelevat.

- Toppuuttelun vaihe on sitten, jos joudumme tukeutumaan puhtaasti vain maajoukkoihin, Stubb sanoi.

Me? Tukeutumaan puhtaasti maajoukkoihin? Joko ”meillä” on suunnitelmat maajoukkojen lähettämisestä Libyaan? YLE Uutisten haastattelussa sunnuntaina Stubbilla oli vähintään henkinen etunoja. Ulkoministeri on tänään Brysselissä EU:n ulkoministereitten kokouksessa, joten on mielenkiintoista kuulla mitä ”me” olemme jatkossa kaavailleet Libyan osalle. Vai tuottaako vaalien alusaika karskeja lausuntoja vähän samaan tapaan kuin mitä Ranskan presidentin suusta on kuultu?

Libyan lentokieltoalue on yksi humanitäärisen intervention muoto ja siihen on hyvät perusteet. Mitään normaalia ilmatoimintaa se ei kuitenkaan ole. Laajamittaisissa pommituksissa kuolee aina siviilejä, vaikka käytössä olisi millaisia täsmäaseita tahansa. Tämäkin on pystyttävä perustelemaan.

Suosittelemme sinulle