Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Feminismin klassikoita verkkoon

Feminismin klassikoita Suomesta ja muista EU-maista on nyt luettavissa internetissä. Tekstit edustavat ns. toisen aallon feminismiä, joka vaikutti merkittävästi keskusteluun sukupolesta ja tasa-arvosta.

miehen ja naisen kädet vetävät köyttä solmuun
Kuva: © Fotosearch
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa feminismin toinen aalto alkoi 1960-luvun loppupuolella. Toisen aallon keskeisiä tekstejä on nyt tallennettu yhteiseurooppalaiseen tietokantaan, jossa ne ovat kaikkien aihepiiristä kiinnostuneiden vapaasti saatavilla.

Kymmenen parasta luettavissa

Kaikki EU-maat sekä Turkki ja Kroatia osallistuivat hankkeeseen. Näistä kaikista on valittu kymmenen tekstiä, jotka on digitoitu alkuperäiskielisinä ja alkuperäisessä asussaan. Tietokanta on saanut nimen FRAGEN (sanoista Frames on Gender).

Idän ja lännen feminismi

Toisen aallon feminismillä ja naisliikkeellä oli eri maissa omat kansalliset erityispiirteensä. Monessa Länsi-Euroopan maassa liikehdintä oli radikaalimpaa kuin Suomessa. Toisaalta 1970- ja 80-luvun itäblokissa vastaavanlainen feministinen liikehdintä ei ollut edes mahdollista. Entisistä sosialistimaista FRAGENiin valikoidut tekstit ovatkin myöhempiä, vasta 1990- ja 2000-luvuilla julkaistuja.

Suomalaiset hyvin edustettuina

Tietokannan suomalaiset tekstit heijastelevat monipuolisesti naisliikkeen ja feminismin toisen aallon henkeä, kysymyksenasetteluja ja vaatimuksia 1960-luvun lopulta 1980-luvun puoleenväliin.

Netissä on luettavissa mm. Katarina Eskolan, Birgitta Bouchtin, Carita Nyströmin ja Märta Tikkasen tekstejä.

Suomessa hanketta on koordinoinut Tampereen yliopiston yhteydessä toimiva Tasa-arvotiedon keskus Minna.

Suosittelemme sinulle