Hyppää sisältöön

Kuninkaalliset häät pumppaavat rahaa Britanniaan

Britanniassa kuninkaallisten häiden arvioidaan piristävän tilapäisesti maan taloutta. Runsaan viikon päästä vietettävät häät tuovat Britanniaan satoja miljoonia puntia. Häähumusta hyötyvät erityisesti ruoka- ja lahjatavarakaupat, hotellit sekä ravintolat.

Englannin prinssi Williamia ja Kate Middletonia esittäviä teepusseja
Kuva: Marcus Brandt / EPA

Cool Britannia-turistikaupan myyntihitti on kaksikahvainen muki, jossa on hääparin kuva. Kaupan markkinointijohtajan Phil Dowsingin mukaan myynti on kasvanut huhtikuussa 40 prosentilla.

- Häätavarat ovat hetkittäin loppu varastosta ja ne katoavat hyllyiltä sitä mukaa, kun laitamme niitä esille, kertoo Phil Dowsing.

Kate Middletonin ja prinssi Williamiin suuri päivä on osoittautunut yrityksen pelastajaksi. Tammikuun hiljaisina kuukausina kaupassa pohdittiin työntekijöiden vähennyksiä

- Häiden lähestyessä kiire on lisääntynyt ja olemme palkanneet kymmenkunta uutta työntekijää, iloitsee Phil Dowsing.

Kaupan-alan lisäksi kuninkaallisista häistä hyötyvät muun muassa hotellit ja ravintolat. Yhteensä häiden arvioidaan pumppaavan rahaa Britannian talouteen noin 700 miljoonan euron edestä.

- Vaikutus on tosin vain lyhytaikainen, koska maamme ongelmat ovat mittavia, arvio konsulttijohtaja Neil Saunders Verdict- tutkimuslaitoksesta.

Vapaapäivä tulee kalliiksi

Häät myös maksavat taloudelle ylimääräisen vapaapäivän takia useita miljardeja. Asiantuntija arvioi, että plussalle pitäisi kuitenkin päästä.

- Kuninkaalliset häät ovat loistava mainos Britannialle ja uskon, että turismi lisääntyy seuraavien vuosien aikana, sanoo Saunders.

Häät tuovat myös vapaapäivän arjen taloushuoliin, mutta asiantuntijan mukaan suuntaa muuttavaa voimaa niillä ei ole. Siihen tarvittaisiin jotain aivan muuta.

- Häiden juhliminen on hauskaa, mutta kansainvälisen jalkapallokisan voittaminen nostaisi varmasti brittiläisten mielialoja, laskee Neil Saunders.

Suosittelemme sinulle