Hyppää sisältöön

Maailman kallein ”tahdon”?

Kun keskiverto-Jim ja -Jane menevät naimisiin Isossa-Britanniassa, häähumun laskuksi tulee keskimäärin 21 000 puntaa (noin 24 000 euroa). Kuninkaallisissa häissä se on vielä pikkuraha.

Nora Kajantie
Kuva: Jyrki Valkama/YLE

Keskivertohäiden hintaan sisältyy etenkin Lontoon alueella kallis juhlahuoneiston vuokra tarjoiluineen, morsiamen noin 2 000 puntaa maksava hääpuku, 300 punnan arvosta kermakakkua ja niin edelleen. Arvostetun hääsuunnittelupalvelun mukaan alle 700:lla punnalla ei kannata edes lähteä ostamaan hääkukkia. Unelmien avioliitto alkaakin yleensä massiivisella velanotolla, sillä hääkustannuksiin uppoaa suurin osa keskimääräisestä brittiläisestä vuosipalkasta.

Prinssi Williamin ja Kate Middletonin ei tarvitse velkavankeudesta huolehtia - siitäkin huolimatta, että tulevan kuningasparin häiden kustannusten on arvioitu nousevan yli kahteenkymmeneen miljoonaan puntaan. Kuningashuone on Euroopan varakkain, mutta esimerkiksi häiden massiiviset turvajärjestelyt maksetaan verorahoilla. Samaan aikaan koalitiohallituksen säästöohjelma leikkaa julkisia menoja raskaalla kädellä ja ihmiset pelkäävät työpaikkojensa ja kotiensa puolesta.

Hääjärjestelyissä on otettu huomioon kansan ahdinko. Kuninkaalliset tietävät, että liika pröystäily olisi nyt suuri virhe. Maan apea talousilmapiiri on vaikuttanut kuulemma esimerkiksi kirkon valintaan: Westminster Abbey pärjää kyllä kauneudessa, mutta ei koossa St. Paulin kirkolle, jossa Williamin vanhemmat vihittiin. Nuorenparin kerrotaan halunneen hillitymmät häät kuin tasan kolmekymmentä vuotta sitten kansakunnan - ja maailman - villinnyt Charlesin ja Dianan avioituminen.

Buckinghamin palatsin vaikutusvaltainen pressikoneisto on myös pitänyt huolen siitä, että kuningattaren osuus häälaskusta on ollut hyvin esillä. Kuninkaalliset maksavat muun muassa hääkoristeet, kukat, musiikin ja häämatkan. Myös morsiamen perhe pistää mediatietojen mukaan kuusinumeroisen summan hääpottiin. Toki se ei nettiyritysmiljonäärivanhemmille ole valtavan iso ponnistus, mutta periaatteellinen panostus kyllä.

Luvassa on joka tapauksessa kunnon show, vaikka mahtipontisuutta olisikin karsittu pois. Lontoon keskustaan odotetaan miljoonaa innokasta ihmistä. Pubien omistajat hyrisevät tyytyväisinä, kun tunnelman päihdyttämät ihmiset hakeutuvat jatkamaan päihtymistä sisätiloihin. Lontoon kadut muuttuvat yhdeksi suureksi juhlaksi, jossa tutut ja tuntemattomat taputtelevat toisiaan selkään ja kokevat spontaania yhteisöllisyyttä. Suomen lähihistoriassa tähän verrattavia hetkiä voisivat olla jääkiekon MM-voitto 1995 sekä Lordin Euroviisuvoitto vuonna 2006.

Nekin, jotka eivät monarkiasta paljoa perusta ovat tyytyväisiä: hääpäivä sekä sitä seuraava maanantai ovat kansallisia vapaapäiviä. Vaikka leipä olisikin tiukassa, sirkushuvit koskettavat koko saarivaltiota. Häiden synnyttämän "dagen efterin" jälkeen kuninkaallisen perheen rahankulutukseen kohdistuva kritiikki voikin taas jatkua.

Suosittelemme sinulle