Hyppää sisältöön

Parantavassa musiikissa puhaltavat uudet tuulet

Musiikin käyttö parantavana keinona on lisääntymässä. Rentoutumiseen tarkoitettua musiikkia tuotetaan runsaasti ympäri maailmaa ja Tanskassa niin kutsuttua "hyvinvointimusiikkia" käytetään jo muun muassa sairaankuljetuksissa. Myös Suomessa on pikku hiljaa alettu pohtimaan muusikoiden ja hoitoalan välistä yhteistyötä.

Kuva: Yle

Musiikin terveysvaikutuksia on tutkittu läpi historian. Jo yli 4000 vuotta vanhoissa egyptiläisissä papyruskirjoituksissa puhuttiin musiikin parantavasta voimasta. Nykyään musiikin on todettu auttavan mm. stressiin, masennukseen, kivunlievitykseen ja jopa aivoinfarktista toipumiseen.

- Musiikin parantava vaikutus perustuu ääniin, niiden voimaan, resonanssiin ja varsinkin matalien äänien hierovaan vaikutukseen, tietää kirjailija ja musiikin tutkija Erkki Lehtiranta.

Kontrabasson ääni rentouttaa

Matalien äänien värähdellessä ihmisen lihakset rentoutuvat sekä verenkierto ja aivojen hapen saanti paranevat. Musiikkityyleistä esimerkiksi barokkimusiikilla on huomattu olevan erittäin hyviä vaikutuksia nimenomaan aivojen toimintaan.

Musiikin maisteri Henrica Fagerlund on jo jonkin aikaa järjestänyt rentoutumiskonsertteja joissa hän soittaa kontrabassolla rauhallista taidemusiikkia:

- Liian synkistelevä musiikki ei välttämättä oo paras vaihtoehto. Tunnelman pitäisi olla mielialaa kohottava.

Tanska käyttää jo "äänivitamiineja"

Tanskassa hyvinvointimusiikki on saanut jo kannustusta hoitoalalta.

- Siellä on viety akustiset, hoitavat äänimaisemat ambulansseihin. Euroopan suurin ambulanssifirma Falck käyttää jo yli yhdeksässä sadassa ambulanssissaan juuri tällaisia äänimaisemia. Lisäksi Tanskassa musiikki on viety leikkaussaleihin, heräämöihin ja muihin paikkoihin. Pienellä vaivalla ja pienillä kustannuksilla voitaisiin Suomessakin saada niin paljon jos vain uskallettaisiin kokeilla, sanoo Lehtiranta.

Vaikka Suomessa sairaalat vasta tutustuvat Tanskan malliin, samoja rauhoittavia "äänivitamiineja" löytyy jo joidenkin apteekkien hyllyiltä, cd:ssä nimeltä "15 Minutes of Peace".

- Varttitunti on juuri sopiva aika jonka ihminen tuntee voivansa uhrata tällaisen musiikin kuunteluun. Tähän kehottavat myös tutkimukset, kertoo apteekkari Bengt Mattila Helsingin Joutsen apteekista.

Lyhytkin hetki siis riittää. Mutta mitä mieltä on Hanna Antti-Poika-Seppänen puolen tunnin kontrabassoterapiasessiosta?

- Mieletön fiilis! Tuntuu kuin olisi ihan jossakin toisessa maailmassa kuin tässä.

Suosittelemme sinulle