Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Elop: Accenturelle siirtyvillä on ura edessään

Ulkoistamispalveluja tarjoavalle Accenturelle mahdollisesti siirtyviä Nokian työntekijöitä ei irtisanota, vakuuttaa Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop. Hän vieraili Ylen A-plus-ohjelmassa keskiviikkona. Accenturen palkkalistoille kaavaillaan siirtyvän Nokiasta noin 1 500 suomalaista.

Avaa Yle-sovelluksessa

Nokian uusi strategia ja muutokset yhtiössä tarkoittavat sitä, että 1 400 ihmistä saattaa menettää työpaikkansa Suomessa. Lisäksi suunnitelmissa on ulkoistaa 3 000 työntekijää Accenturelle, heistä noin puolet Suomessa. Ulkoistaminen on herättänyt epäilyjä, että kyseessä on tapa antaa potkut siirrettäville ihmisille.

- Ei, käytimme paljon aikaa siihen, että järjestimme oikean määrän ihmisiä Accenturelle, jotta heillä olisi siellä urapolku. Suunnitelma ei ollut se, että sinne siirretään ihmisiä, jotka sitten saavat potkut, Elop puolustautuu.

Nokia luopuu Symbian-käyttöjärjestelmästä, mutta Elopin mukaan tämä ei tarkoita sitä, että esimerkiksi sen parissa työskentelevät ihmiset menettävät työnsä.

- Tulevaisuus näyttää sinänsä hyvältä, he jatkavat ensin Symbianin kanssa ja sitten heitä koulutetaan, jotta he voivat tehdä töitä Windows-puhelimien parissa, ja myös muiden puhelimien, Elop kuvaa.

Tieto Nokian mahdollisista irtisanomisista tuli runsaan viikon Suomen eduskuntavaalien jälkeen. Lykättiinkö julkistamista vaalien yli tarkoituksellisesti?

- Ei, tarvitsimme aikaa, jotta pystyimme tekemään parhaamme. Jos olisimme julkaisseet tiedon aiemmin, kuten niin monet pyysivät, ei esimerkiksi sopimus Accenturen kanssa olisi ollut vielä valmis, Elop perustelee.

Suomi säilyy keskeisenä paikkana

Nokian tutkimus- ja kehitystyön kannalta Suomi on tulevaisuudessakin keskeinen, Elop lupaa. Windows-puhelimien kehitystyötä tehdään Suomessa, hän vakuuttaa. Paikkakunniksi Elop mainitsee Tampereen ja Salon. Espoon Elop näkee olennaisena Windows-puhelimien ohjelmistokehityksen kannalta. Oulu on Elopin mukaan keskeinen paikkakunta halpojen puhelinmallien kannalta, niillä Nokia lähestyy esimerkiksi kehittyvien maiden markkinoita.

Microsoftin ja Nokian yhteistyö tarkoittaa Kalifornian Silicon Valleyn ja Suomen yhteistyötä.

- Kuinka Nokia johtaa markkinoita sitten, kun seuraava suuri muutos kohtaa alaa, Elop kysyy.

- Hedelmää kannetaan vuosien kuluttua, nyt haluamme panostaa insinööreihimme, hän sanoo.

Elop ei pelkää aivovuotoa Nokialta, hän uskoo tapahtuvan päinvastoin.

- Saamme paljon hakemuksia ihmisiltä, jotka kertovat haluavansa työskennellä uudessa Nokiassa ja olla mukana muutoksessa. Insinöörejä kiinnostaa muutos, he haluavat olla mukana siinä, Elop uskoo.

Windows-puhelin ehkä jo tänä vuonna

On mahdollista, että paljon puhuttu Nokian Windows-puhelin julkaistaan jo tänä vuonna. Elop ei kuitenkaan kiirehdi tarkempien aikataulujen kanssa.

Elopin mukaan Nokia ei hae niinkään yksittäistä iPhonen voittajaa, vaan kyse on kokonaisesta tuoteperheestä. Pahimmaksi kilpailijaksi hän näkee Androidin, ei rajattuun kuluttajaryhmään tähtäävää Applea ja iPhonea.

Myös Windows-pohjainen Nokian tablet-tietokone on mahdollinen. Elopin mukaan yhtiössä on nyt mietinnässä juuri se oikea strategia tabletien suhteen.

Suosittelemme