Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Matkiminen ja muistisäännöt helpottavat lintujen tunnistamista

Metsäviklo huutaa metsässä Kyllikkiä, keltasirkku laulaa saksaksi muuttaneensa liian aikaisin ja metsäkirvinen paheksuu kiirettä. Linnunlauluihin voi keksiä monenlaisia muistosääntöjä.

Kirjosieppo
Kirjosieppo laulaa: "Tsiri-tsiri-tsiitseri-tsiitseri. Onko sulla kiikari-kiikari, hei?" Kuva: YLE / Kalle Heikkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keväisessä luonnossa lintujen äänet täyttävät korvat. Lintujen tunnistaminen lauluäänen perusteella vaatiikin harjoittelua ja harjaantumista. Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Riitta Nykänen kehottaa painamaan mieleen myös muistisääntöjä, jotka helpottavat lintujen tunnistamista.

Vanhalla kansallakin oli muistisääntöjä linnuille. Tunnetuin on Nykäsen mukaan laulurastas, joka huijaa metsässä pöllipinontekijän laiskottelemaan laulamalla: " Istu kivelle, istu kivelle, paa piippuun, paa piippuun. Perät suuhun, perät suuhun, laiska mies, laiska mies, pien pino, pien pino." Aloittelijan ei kannata kuitenkaan haaveilla opettelevansa koko lintumaailmaa kerralla.

- Ihan alkuun kannattaa istua vaikka rappusilla ja yrittää tunnistaa montako eri lintua pihapiirissä laulaa. Kaikkia ei voi opetella kerralla, jos tunnistaa ensi keväänä viisi eri linnunlaulua, niin sekin on jo hyvä. Muistisäännöistä on oikeasti apua, kun kuvittelee, mitä lintu sanoo, rohkaisee Nykänen.

Linnut laulavat myös kielillä

Suomen kielen lisäksi muistakin kielistä on apua muistisäännöissä. Saksan opiskelu oli aiemmin kouluissa yleisempää, ja silloin sanottiin, että keltasirkku tulee Saksasta ja huomasi tulleensa liian aikaisin (zu früh). Keltasirkun kuultiin siis laulavan: " Zu-zu-zu-zu-zu-zu-zu-FRÜÜ-üüh!"

Toinen keltasirkkuun liittyvä muistisääntö tulee suomenruotsalaisilta, jotka ajattelevat, että keltasirkku laskee keväällä munia pesässään: " Ett, två, tre, fyra, fem, sex, SJUU-uu!"

- Keltasirkku talvehtii Suomessa, mutta se on varhaisimpia lintuja, silloin kun se muuttaa, kertoo Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Riitta Nykänen.

- Kirjosieppo taas on Chirpy chirpy cheep cheep –lintu, joka on ehkä vähän uudempaa kansanperinteen kerrostumaa, sanoo Nykänen.

Opettele tunnistamaan seitsemän lintua

Riitta Nykänen on seurannut luontoa pienestä asti, mutta hän on myös vetänyt työkseen linturetkiä. Nykänen tunnistaa yli sata lintua äänestä ja osaa myös matkia lintuja. Kuuntele allaolevista linkeistä linnunlaulut ja Riitta Nykäsen muistisäännöt.

(Sisältää hauskan tarinan lintuperheestä)

Suosittelemme sinulle