Hyppää sisältöön

Modernin sirkuksen aika alkoi Helsingissä

Suomen ensimmäinen sirkusalan ammattilaiset yhteen kokoava keskus on avannut Helsingissä. Suvilahden vanhaan Kojehuoneeseen perustetun CIRKO-keskuksen päätehtävä on sirkusalan kehittäminen ja kansainvälisen yhteistyön lisääminen.

CIRKO-keskus tarjoaa isot harjoittelutilat sirkusalan ammattilaisille. Kuva: YLE

Keskus tarjoaa muun muassa harjoitustilaa, tuotantoapua ja kursseja alan ammattilaisille. Siellä toimii myös eri sirkusryhmien toimistoja, Suomen Nuorisosirkusliitto sekä sirkusalan tietokeskus ja tapahtumaravintola Lämpö.

Lisäksi CIRKO järjestää vuodessa runsaat 100 esitystä ja kolme festivaalia.

CIRKO-keskuksen johtaja Tomi Purovaaran mukaan ammattilaiset yhteen kokoavalle keskukselle on ollut kova kysyntä. Tällä hetkellä varataan jo ensi vuoden harjoitusaikoja.

2 500 neliömetrin tilat tarjoavatkin sirkustaiteilijoille Helsingin suurimmat esitys- ja harjoittelutilat. Esityssali on 275 neliön suuruinen, jossa on kiinteä 130-paikkainen katsomo, joustolattia sekä moderni valo- ja äänitekniikka. Harjoitussali puolestaan on yli 300 neliön kokoinen ja yli seitemän metriä korkea.

Tomi Purovaaran mukaan keskukselle on etsitty tiloja vuodesta 2004 lähtien. Suvilahden kojehuone täyttää monien alan ihmisten unelmat.

- Tämä on historiallinen käänne. Edellisen kerran Helsingissä oli sirkusrakennus 1900-luvun alussa. Se oli tanskalaisten ratsastajien perustama sirkusmaneesi. Sen jälkeen on ollut useita vuosikymmeniä väliä, että Helsingissä ei ole ollut tällaista sirkustaloa ja sinä aikana koko sirkustaide on muuttunut eli ensimmäisen kerran tällainen moderni sirkus saa näkyvästi jalansijan talon muodossa Suomessa ja tällä tavalla saamme kasvot tälle toiminnalle ja myöskin parhaat mahdolliset harjoitusmahdollisuudet, Purovaara hehkuttaa.

Yleisölle viimeistelytöiden alla oleva keskus avautuu keskiviikkona 4. toukokuuta.

Suosittelemme sinulle