Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Soini puuttui Hakkaraisen puheisiin

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on joutunut puuttumaan puolueen uuden kansanedustajan sanankäyttöön. Soini puhutteli viitasaarelaista kansanedustajaa Teuvo Hakkaraista (ps.) sen jälkeen, kun tämän ulkomaalaispuheista oli noussut kohu.

Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini joutui käymään torstaina pelisääntökeskustelun puolueen uuden kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen kanssa. Soini tähdensi Hakkaraiselle, että tämän täytyy vastaisuudessa pitää kieli entistä tarkemmin kurissa. Hakkarainen paheksui Helsingin Sanomien nettihaastattelussa rajalle saapuvia "neekeriukkoja" ja varoitti Helsinkiin nousevista minareeteista, joista häiritään kaupunkilaisten rauhaa rukoushuudoilla. Hän myös imitoi videolla rukoushuutoa.

- Olen keskustellut Hakkaraisen kanssa, ja toivon, ettei vastaava kielenkäyttö toistu, Soini linjasi.

Viitasaarelainen sahuri Hakkarainen oli itse hämillään herättämästään huomiosta. Hän pani puheensa maalaisuutensa piikkiin.

- Maaseudulla puhutaan suorempaan. En oikein osaa näitä ja tein pikku sanankäänteessä virheen. Virheistä oppii, Hakkarainen puolustautui.

Valiokuntavalta puhuttaa

Eduskunnassa pitkään istuneet kansanedustajat ovat myös herättäneet keskustelua perussuomalaisten roolista keskeisissä valiokunnissa. Perussuomalaiset saivat itselleen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta keskeisten puolustus- ja ulkoasiainvaliokuntien puheenjohtajuudet.

Puolustusvaliokuntaa johtaa Jussi Niinistö (ps.) ja ulkoasiainvaliokuntaa ainakin toistaiseksi puheenjohtaja Timo Soini itse. Uusi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja on puhunut muun muassa Karjalan palauttamisen puolesta.

- Valiokuntien puheenjohtajien pitää pystyä ulkomailla kertomaan, mikä on Suomen linja. Suurin kysymysmerkki on se, kuinka uudet puheenjohtajat tasapainoilevat omien painotusten ja eduskunnassa hyväksytyn linjan välillä, Pekka Haavisto (vihr.) arvioi.

Haavisto istuu sekä ulkoasiain- että puolustusvaliokunnassa. Hän muistuttaa, että perussuomalaisilla on suuren vaalivoiton jälkeen oikeus merkittäviin valiokuntapaikkoihin. Haavisto vertaa kuitenkin tilannetta viime eduskuntakauteen, jolloin ulkoasiainvaliokuntaa johti kokoomusveteraani Pertti Salolainen.

- Salolaisella on pitkä ura ja diplomaattista kokemusta, joten sinne on perussuomalaisilla melkoinen taival. Aikamoinen oppijakso tästä tulee kaikille.

Suosittelemme sinulle