Vanha ja toimiva komposti toimii itsekseen eikä kaipaa erityistä herättelyä keväällä. Jos kompostin sisältö on riittävän lahonnut, keväällä on hyvä aika tyhjentää se. Sisällön voi käyttää maanparannukseen esimerkiksi marjapensaiden, perunamaan tai miltei minkä tahansa viljelypalstan kasvualustaan.
Kompostimulta on syytä sekoittaa olemassaolevaan kasvualustaan. Sellaisenaan hortonomi Olavi Rainio ei suosittele sitä käytettäväksi, sillä se voi olla liian väkevää ja ravinteikasta.
- Pelkästään kompostin päälle en suosittele istutettavaksi muuta kuin korkeintaan kurpitsan, joka on suursyömäri ja pystyy siinä elämään. Yleensä kompostimulta menee hukkaan, jos se käytetään sellaisenaan.
Lahoamista voi avittaa
Aina komposti ei toimi kunnolla eikä sisältö muutu mullaksi lainkaan. Pieleenmeno johtuu Rainion mukaan todennäköisesti siitä, että komposti on liian kuiva tai tiivis. Jos happea ei ole tarpeeksi, pieneliöt eivät pääse toimimaan.
- Silloin on viisainta muokata sitä ja lisätä joukkoon vaikka hieman ureaa. Se auttaa eloperäisten aineiden lahoamiseen. Sitten komposti on jätettävä muhimaan seuraavaan kevääseen.
Toisinaan kompostista saattaa alkaa tunkea läpi rikkaruohoja tai versoja. Hortonomi Rainion mukaan tämä kertoo siitä, että kunnon palamista ei ole ollut. Hyvä komposti kun tuhoaa siemenet niin, etteivät ne idä.
- Ei se silti vaarallista ole, jos siellä jokin kasvi herää henkiin. En suosittele mitään täysdesinfiointia. Maaäiti hoitaa tämän puolen, kun kompostimulta sekoitetaan kasvualustoihin.
Lämpeneminen kuuluu asiaan
Komposti saattaa käydessään myös kuumentua. Tämä kuuluu asiaan.
Lämpeneminen kertoo siitä, että hajoamisprosessi on hyvässä vauhdissa.
- Jos tuntuu siltä, että sieltä tulee ammoniakkikaasua nenään, kompostia on hyvä kastella. Se sitoo ammoniakkia ja hidastaa palamisprosessia, Olavi Rainio opastaa.