Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Unissakävelijän on annettava nukkua

Unissakävely voi olla merkki sairaudesta tai häiriöstä unen laadussa. Ajoittainen unissakävely voi myös johtua syvästä uupumuksesta tai stressistä. Unihäiriöt on syytä erottaa toisistaan.

Mies nukkuu sängyssä.
Kuva: Arja Lento / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Unissakäveleminen alkaa kun ihminen on syvässä unessa. Aivot "jatkavat" nukkumista, mutta ruumis herää ja ihminen lähtee kävelemään. Usein kuulee sanottavan, että unissakävelijää ei missään nimessä saa herättää.

- Vastauksena tuohon voisi sanoa, että ei ole mitään syytä herättää unissakävelijää. Parasta olisi viedä unissakävelijä hellävaraisesti takaisin sänkyyn. Yleensä hän jatkaa uniaan rauhallisesti, kertoo unitutkija Markku Partinen.

Unessakävelijän silmät ovat auki ja hän pystyy havaitsemaan eteen tulevat esteet.

- On tapauksia, että ihminen kävelee naapuriin koputtamaan ovea eikä herätessään tiedä mitä on tapahtunut. On myös tapausselostuksia, että ihminen on mennyt kadulle kävelemään. Tällainen kohtaus voi kestää jopa useita minuutteja.

Unihäiriöt erotettava toisistaan

Unissakävelijä saattaa olla sekava, hätääntynyt tai jopa aggressiivinen jos hänet herätetään. On tärkeää selvittää myös, että onko kyseessä unissakävely vai yöllinen epileptinen kohtaus, Partinen toteaa.

- Näiden kahden erottaminen on joskus hankalaa. Unissakävelijän toiminta on hyvin johdonmukaista. Yöllisessä epilepsiassa toiminta on enemmän kaaosta. Aggressiivinen käytös on myös hyvin epätavallista unissakävelylle.

Unissakävely tulee myös erottaa REM-unen käyttäytymishäiriöstä. Kohtauksen aikana ihminen voi olla väkivaltainen.

- Unissakävely ilmenee yleensä unen ensimmäisten tuntien aikana. REM-unihäiriö ilmenee puolestaan aamuyöllä. Näiden kaikkien erottaminen on tärkeää ja vaatii yleensä unitutkimuksia, Partinen opastaa.

Suosittelemme