Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Kirkas väri myy pyörän

Liikenteessä vilahtelee tänä keväänä entistä kirkkaammanväirisä pyöriä. Teillä näkee uusia cyclocrosseja, mutta edelleen myös tuttuja mummonpyöriä ja Jopojakin.

Polkupyöriä pyöräkaupan edustalla.
Kuva: YLE / Ari Vihanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Erityisesti naisten pyöräostokset alkavat värinvalinnalla.

Merja Mutka Pyöräpojista Kokkolasta arvioi, että värillä tosiaankin on väliä. Varsinkin naisilla väri on Merja Mutkan mukaan lähes pääasia. Niin naiset kuin miehetkin hakevat nyt näyttävän värisiä pyöriä, jotka ilmentävät käyttäjänsä persoonallisuutta. Suosittuja värejä ovat minttu ja puhdas punainen sekä vihreä.

Jos väri on tärkeä, niin trenditkin ovat sitä. Nyt kaupaksi menevät hybridipyörät sekä cyclocrossit.

Hybridi on yhdistelmä vanhan ajan retkipyörää ja maastopyörää. Vaihteisto muistuttaa maastopyörän vaihteistoa, mutta ratas on isompi. Cyclocrossi, kevään hitti, taas on lainannut vaihteistonsa maantiepyörältä tai kilpapyörältä. Cyclocrossissa on maantiepyörää leveämmät haarukat ja renkaat sekä roiskeläpät ja lokasuojat.

Mummonpyörää ei lannista mikään

Pyöräkauppiaat listaavat vielä, että vanha kunnon mummonpyrä eli peruspyörä viehättää yhä. Mummonpyöristä pitäville ilahduttava kehitys on ollut se, että pyörävalmistajat ovat myös ymmärtäneet retron päälle ja tarjoavat erityyppisiä ja -värisiä peruspyöriä. Aiemmin suosittu maastopyörä saattaa myös olla myös tulossa suosikiksi.

Sitten on tietysti myös Jopo. Jopoa saa nyt kaupoista ihan kuin takavuosinakin. Aiemmin peltirunkoinen Jopo on kylläkin muuttanut teknisesti muotoaan. Nyt Jopon runko on litistettyä putkea.

Pyöräkauppiaiden mukaan pyörämarkkinat ovat ikään kuin jakautuneet kahtia. Osa pyörää havittelevistaa hankkii mahdollisimman edullisen Kiinassa valmistetun menopelin. Toiset taas ovat valmiita satsaamaan pyörään rahaa entistä enemmän jopa niin, että myytyjen pyörien keskihinta on noussut.

Suosittelemme