Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Farmakologinen ohjelma puhutti oikeudessa

Syyttäjä Mikko Jaatisen mukaan torstaipäivä ja kahden syytetyn, Jari Piiraisen ja Antti Leppävuoren, kuulemiset eivät tuoneet esiin mitään yllättävää hiihdon doping-oikeudenkäynnissä. Farmakologinen ohjelma, johon liittyvät syyttäjän mukaan kielletyt aineet, oli yksi päivän puheenaiheista.

Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstaina esiin nousivat muutamat suuret teemat. Immunologisen projektin ja farmakologisen ohjelman vertailu, hemoglobiinirajat ja plasmaekspandereiden käyttötarkoitus olivat läpikäydyimpiä aiheita. Molempia syytettyjä kuultiin noin kaksi tuntia.

Syyttäjä Mikko Jaatisen mukaan salissa kuultiin pitkälti samoja asioita kuin jo aiemmin.

- Kertomukset ovat aikalailla samanlaisia, mitä ne olivat esitutkinnassa, mitään yllättävää ei tapahtunut tässä suhteessa, Jaatinen kommentoi istunnon päätyttyä.

Mitään uutta mielikuvaa ei pyritty luomaan tänään?

- Ei minulle jäänyt mitään sellaista kuvaa. Ihan samanlaisina ovat näyttäneet kertomukset pysyneen, siihen nähden mitä ne ovat olleet esitutkinnassakin.

- Ei ollut mitään syytä odottaa mitään muutakaan, lisäsi Jaatinen.

Kiellettyihin aineisiin syyttäjän mukaan liittyvä farmakologinen ohjelma nousi esiin päivän aikana. Syyttäjän mukaan Venäjältä tuotu ohjelma olisi useiden henkilöiden tiedossa. Syytetyt kiistävät tienneensä ohjelmasta, tai siitä, että sillä olisi ollut jotain yhteyttä immunologiseen projektiin.

Leppävuoren asianajaja Ari Korhonen kommentoi asiaa:

- Syyttäjällä on tarkoituksena saada näytettyä toteen kiellettyjen aineiden käyttö tai tietoisuus niiden käytöstä, mutta päämieheni ja muutkin vastaajat tulevat tuomaan esille, että kyseessä on aivan eri asia.

- Uskon kyllä, että oikeudessa ei riitä syyttäjän näyttö siitä, että farmakologinen ohjelma olisi ollut Hiihtoliitossa käytössä. Se, onko joku muu käyttänyt sitä jossain muualla, Venäjällä, taitoluistelussa tai jossakin muualla, niin emme saa siihen vastausta, mutta se on mahdollista, Leppävuoren asianajaja sanoi.

Perjantaina jatketaan Pekka Vähäsöyringin ja Jari Räsäsen kuulemisilla. Kaikki neljä syytettyä kiistävät syytteet.

Suosittelemme