Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kirjallisuuden valtionpalkinto Märta Tikkaselle

Valtion kirjallisuustoimikunta on myöntänyt vuoden 2011 kirjallisuuden valtionpalkinnot kirjailija Märta Tikkaselle ja suomentaja Kaijamari Sivillille. Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin ojensi 15 000 euron arvoiset palkinnot Helsingissä torstaina.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 2010 Märta Tikkanen julkaisi isovanhempiensa Emma Sjödalin ja Uno Stadiuksen avioliitosta kertovan historiallisen romaanin, Emma ja Uno - rakkautta tottakai. Palkintolautakunnan mukaan modernisti tyylitelty, dokumentaarinen romaani avaa hienosti Suomen autonomian loppuajan ristiriitaista henkeä.

Tikkasen tärkeät teemat, kuten sukupuoli ja tasa-arvon toteutumisen vaikeus parisuhteessa saavat romaanissa historiallisen kehyksen, toteaa lautakunta.

Kääntäjäpalkinto suomentaja Kaijamari Sivillille

Kaijamari Sivill on parinkymmenen viime vuoden aikana suomentanut englanninkielistä proosaa laidasta laitaan. Nyt palkittava suomennos on kanadalaisen Anne Michaelsin romaani Routaholvi.

Routaholvi on yhtaikaa runollinen ja valistava. Suomentaja Kaijamari Sivill on onnistunut työssään häikäisevästi. Suomennos välittää tarkasti tekstin pinnanalaiset jännitteet. Valtion kirjallisuuslautakunnan mukaan Kaijamari Sivillin käännöstä voisi luonnehtia kirjasta lainatulla lausahduksella: "Kaikki mikä on tehty rakkaudesta on elossa."

Kirjallisuuden valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kirjallisuuden hyväksi.

Suosittelemme sinulle