Hyppää sisältöön

Bensa loppuu Venäjällä

Venäjällä on ajauduttu poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa maahan virtaa yhä suurempia öljytuloja ja monilla alueilla on polttoainepula. Hallitus yrittää nyt pakottaa öljy-yhtiöt myymään öljyjalosteita myös kotimarkkinoille. Samalla bensan hinta uhkaa nousta juuri vaalien kynnyksellä.

Mies tankkasi autoaan moskovalaisella bensa-asemalla toukokuun alussa. Kuva: Yle

Moskovalaisella huoltoasemalla riittää vielä myytävää, mutta varsinkin suurten öljy-yhtiöiden ulkopuolisilla bensa-asemilla polttoaine alkoi loppua jo muutama viikko sitten. Nyt ongelma on levinnyt pitkin Venäjää.

Polttoainepulan takia linja-autotkin ovat paikoin joutuneet lopettamaan liikennöinnin. Ja samalla polttoaineiden hinta on noussut.

Syynä on öljyn maailmanmarkkinahinta, joka on vuodenvaihteen jälkeen noussut keskimäärin kolmanneksen. Venäjän öljy-yhtiöille on nyt entistäkin kannattavampaa myydä sekä raakaöljyä että öljyjalosteita ulkomaille. Houkuttelevuutta lisää se, että pääministeri Vladimir Putin aloitti helmikuussa polttoaineiden hintasääntelyn.

- Viennistä saa nyt paljon suuremmat tuotot, kehnoilla hinnoilla ei kannata jättää kotimaahan juuri mitään, sanoo tutkija Maksim Lobada Investkafe -tutkimuslaitoksesta.

Bensasta sisäpoliittinen ongelma

Öljy tuo Venäjän valtiolle tänä vuonna arviolta 36 miljardin euron lisätulot. Niillä paikataan muun muassa eläkerahaston vajetta. Mutta samalla bensasta on tullut sisäpoliittinen ongelma. Maan poliittisella johdolla on itsellään omia tiukkoja kytköksiä öljy-yhtiöihin ja tulossa ovat sekä parlamentti- että presidentinvaalit. Hallituksen on vaikea selittää kansalle, miksi öljytuloilla koko ajan rikastuvassa maassa on pulaa bensasta ja miksi sen hinta nousee.

Hallitus syyttää öljy-yhtiöitä, muun muassa Rosneftiä ja Gazpromia jopa salaliitosta, ja uhkaa niitä pakkotoimilla, jos ne eivät myy riittävästi polttoaineita kotimarkkinoille. Öljyjalosteiden vientitulli nousi kuun alussa 44 prosenttia, ja tulossa voi olla vielä suoranainen vientikieltokin.

Tutkija Maksim Lobada pitää ainoana ratkaisuna Venäjän öljynjalostusteollisuuden kehittämistä ja hintojen nostoa. Se taas ei käy hallitukselle, sillä se nostaa inflaatiota ja etenkin kansan tyytymättömyyttä.

- Öljy jalostetaan mieluummin ulkomailla, sillä Venäjällä se maksaa selvästi enemmän, Lobada sanoo.

Verohelpotuksilla kuluja voitaisiin karsia, mutta tuotteista pitäisi silti saada parempi hinta. Hinnat siis nousevat väistämättä.

Suosittelemme sinulle