Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Vanhankaupungin asukkaat tiivistävät rivejään Naantalissa

Naantalin vanhankaupungin asukkaat toivovat alueen rauhoittamisesta liialliselta liikenteeltä. Turistit ovat aina tervetulleita, kunhan muistavat että kapeiden kujien varrella asutaan oikeasti. Yhdistystä puuhaavat asukkaat keräävät parhaillaan liikenneadressia.

Sanukka Lehtiö ja Oscu Uurasmaa kutsuvat Naantalin vanhankaupungin asukkaita yhteiseen toimintaan.
Sanukka Lehtiö ja Oscu Uurasmaa kutsuvat Naantalin vanhankaupungin asukkaita yhteiseen toimintaan. Kuva: YLE / Jouni Koutonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesä on koittamassa Naantaliinkin, ja se kuuluisa aurinko houkuttelee jälleen idyllisen pikkukaupungin täyteen suvitunnelmasta nauttivia turisteja. Sesongin aikana heitä käy arviolta puolisen miljoonaa.

Naantali elää pitkälti turismista, joten vanha luostari- ja kylpyläkaupunki ottaa heidät kiitollisena vastaan, mutta vanhankaupungin kapeita katuja ja kujia halutaan rauhoittaa ylimääräiseltä liikenteeltä nykyistä tehokkaammin.

Asukkaat keräävät parhaillaan nimiä adressiin, samalla kun vireillä on alueen oman asukasyhdistyksen perustaminen. Yhdistyksen ajatuksena lisätä asukkaiden yhteistyötä ja viihtyvyyttä, sekä vaalia kulttuuriperintöä, rakennuskantaa ja ympäristöä.

– Liikenneadresssissa on lähdetty siitä, että Mannerheiminkatu ja ylipäätään vanhankaupungin ajoneuvoliikennettä pitäisi vähentää. Että se olisi turvallisempi jalankulkualue, ja samalla suojeltaisiin vanhaa rakennuskantaa, ettei liikenteen aiheuttama tärinä rasittaisi rakennuksia, kertoo Oscu Uurasmaa yhsityksen taustajoukoista.

Ajoa on vanhassakaupungissa rajoitettu jo nyt ja pysäköinti ohjattu kauemmas, mutta Uurasmaan mukaan vaaratilanteita sattuu etenkin silloin, kun jalankulkuliikenne ei ole kaikkein vilkkaimmillaan.

– Kun liikkujia on vähän, ovat ajonopeudetkin kovia, ja kun katu on täynnä ihmisiä, niin silloin se on aika rauhallista ja turvallista se ajaminenkin!

Tavoitteena naapurisuhteiden tiivistäminen

Vaikka liikenneadressia nyt kerätäänkin, eivät Naantalin vanhankaupungin asukkaat ole ongelmalähtöisesti asialla. Ensiaskeleita "järjestäytymisen" suuntaan on otettu jo aiemmin mm. puistonyyttäreillä ja pihaglögeilllä.

– Tilausta on enemmänkin sellaiselle yhteisöllisyydelle, että ollaan keskustelukumppani kaupungin suhteen, ja että naapurit tulevat vielä enemmän tutuiksi järjestäytymisen myötä, toteaa Sanukka Lehtiö.

Viitisen vuotta Naantalissa asustanut Lehtiö onkin koko ajan ihmetellyt, miksei vastaavaa yhdistystä ole aiemmin saatu vireille.

– Nyt siihen tulee ratkaisu! Nyt on aika kypsä perustaa asukasyhdistys ja löytää keskusteluyhteys "virallisemminkin", ettei se ole vain joidenkin etuoikeus, iloitsee Sanukka Lehtiö.

Perustavaa laatua oleva kokous pidetään torstaina 26. toukokuuta kello 18.00 Naantalin kaupungintalolla, ja aulassa ehtii kirjoittamaan nimensä liikenneadressiin vielä puoli tuntia ennen kokouksen alkua.

– Uskoisin, että paikalle tulee paljon kiinnostuneita, sillä meillä on ollut parhaimmillaan sata ihmistä noissa puistonyyttäreissä, ja uskoisin, että saamme helpostikin jäseniksi suuren osan vanhankaupungin asukkaista, ennakoi Oscu Uurasmaa.

Suosittelemme