Hyppää sisältöön

Hirviammuntakoe kallistuu roimasti

Ampumakokeen hinta nousee roimasti. Hirvenmetsästykseen vaadittava ampumakoe maksaa perjantaista lähtien 20 euroa nykyisen seitsemän euron sijasta. Aselupaa varten hankittava todistus aktiivisesta metsästysharrastuksesta maksaa 25 euroa.

Maksuilla korvataan riistanhoitoyhdistyksille aiheutuvia kuluja. Nykyinen ampumakokeesta peritty maksu ei ole riittänyt kulujen kattamiseen.

Riistanhoitoyhdistyksille aiheutui vuonna 2009 kuluja ampumakokeiden järjestämisestä liki 1,6 miljoonaa euroa. Kustannukset yhtä ampumakoeyritystä kohden olivat vajaat 20 euroa. Koetilaisuuksia oli liki 3 200 ja koe ammuttiin yli 81 000 kertaa.

Aseen hankintaan tarvittavan harrastustodistuksen kirjoittamisesta riistanhoitoyhdistykset perivät kesäkuun 13. päivästä lähtien 25 euroa. Harrastustodistuksen kirjoittamisen arvioidaan vievän noin puolitoista tuntia ja maksu kattaa myös muita todistukseen liittyviä menoja.

Maksut uusiksi jo ensi vuonna?

Maksut ovat voimassa kuluvan vuoden loppuun asti. Korotus johtanee siihen, että ampumakokeiden määrä vähenee. Tämän vuoksi hintoja jouduttaneen tarkistamaan jo ensi vuonna.

Osa metsästäjistä on käynyt suorittamassa ampumakokeen jopa vuosittain. Hirvenmetsästäjiä on noin 100 000 ja ampumakoe on voimassa kolme vuotta.

Hallitus puolsi torstaina maksujen määrää. Summat vahvistaa maa- ja metsätalousministeriö. Muutoksen myötä riistanhoitoyhdistysten kassoihin kertyy 660 000 euroa nykyistä enemmän.

Suosittelemme sinulle