Hyppää sisältöön

70 vuotta kirjailija Juhani Peltosen syntymästä - Elmo elää yhä

Kirjailija Juhani Peltosen nimikkoseura viettää kymmenvuotisjuhliaan lauantaina Lopella. Juhlan kunniaksi WSOY on julkaissut kokoelman Peltosen tekstejä nimellä Valitut kertomukset. Kirjailijan leski Tuula Nurmi muistaa lämmöllä Juhanin huumorin, mutta myös surumielisyyden.

Tuula ja Risto Nurmi

Juhani Peltonen syntyi 12. toukokuuta 1941. Hänen kuolemastaan tuli 25. helmikuuta kuluneeksi 13 vuotta. Kirjailijan leski Tuula Nurmi kertoi pariskunnan yhteiselosta Radio Hämeen haastattelussa.

- Hulvatonta huumoria olemme lasten kanssa kaivanneet, ja keskusteluja, joita käytiin pitkillä kävelylenkeillä. Siellä puhuttiin lapinkoiriemme tempuista ja kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä.

Peltonen oli huumoristaan huolimatta pohjavireeltään surumielinen, kertoo Tuula Nurmi. Hän keskittyi myös kirjoitustyöhön täydellisesti.

- Kirjallisuusvaiheessa pommin olisi voinut pudottaa huoneen toisessa päässä eikä se olisi häirinnyt häntä.

Arki jäi siis vaimon kontolle, kun kirjailija kirjoitti. Hänestä tuli tosin muusa ihan vapaaehtoisesti, 60-luvun alussa.

- Kun menimme naimisiin, hän kirjoitti yöllä ja minä kävin päivällä töissä, eihän siitä tullut mitään. Eräällä kesälomalla hän sitten käänsi itsensä päivärytmiin. Kirjan syntymisessä kahdeksan kuukautta oli mietintää ja muistiinpanojen tekemistä ruutuvihkoihin ja neljä kuukautta sitten vanhan kirjoituskoneen naputtelua kahdella sormella, kertoo Tuula Nurmi.

Peltonen oli luonteeltaan ujo, vaikka joutui paljon puhumaan eri estradeilla ja oli siinä vaimon mielestä loistava.

- Joka kerta mentiin maaliin, vääjäämättä.

Elmo elää - myös juhlavuoden kirjallisuustapahtumassa

Juhani Peltosen seuran juhlavuoden Peltospäivän seminaari lauantaina on otsikoitu "Kun Elmo voittaa, niin onni koittaa". Kirjailijavieraina ovat Anneli Kanto ja Tuomas Kyrö, joilta molemmilta on tänä keväänä ilmestynyt uudet teokset.

- Seminaarissa on kaksi johtolankaa: teemaksi tuli Elmo, mutta myös muu tuotanto. Nyt tuodaan esiin Juhanin moninaisuus, hän on suurempi kuin Elmo itse, kertoo Tuula Nurmen aviomies, seuran varapuheenjohtaja Risto Nurmi.

Seminaarissa kustantaja Harri Haanpää puhuu Peltosen kirjailijakuvasta ja merkityksestä ja esittelee uuden teoksen, Valitut kertomukset.

Lopen teatteri (siirryt toiseen palveluun) osallistuu juhlavuoden viettoon esittämällä heinäkuussa Sajaniemen kesäteatterissa Elmon.

- Harjoituksissa on käyty kerran katsomassa ja erikoisen paljon tämä meitä kiinnostaa, koska ohjaaja Timo Tirri on ottanut ihan uuden vinkkelin siihen, kertoo Tuula Nurmi.

- Se on siirretty sirkuslaisten tarinoimaksi, siksi käytetään sanaa karnevalistinen. Ehkä ensi viikolla pääsemme jo näkemään kokonaisuutta, hän toivoo.

Risto Nurmi muistuttaa, että Elmo saattaa elää edelleenkin, sillä kun Elmo tuli taivaan portille, Pyhä Pietari tervehti sanoen "hyvä kun tulit, helvetti on voitolla 10-0".

- Sankari teki siis tehtävänsä myös siellä puolella, naurahtaa Nurmi.

Suosittelemme sinulle