Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Näin Suomi voitti maailmanmestaruuden!

Suomi on vuoden 2011 jääkiekon maailmanmestari. Näin historiallinen toinen mestaruus otettiin.

Suomi juhlii Jarkko Immosen 1-1-maalia MM-finaalissa 2011.
Kuva: Tomi Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

MM-loppuottelu, Ruotsi - Suomi lopputulos 1-6 (0-0,1-1,0-5)

OTTELU PÄÄTTYY: Torilla tavataan. Suomi voittaa historian toisen maailmanmestaruutensa maalein 6-1. Huikea kolmas erä!

60. minuutti: Vajaa minuutti peliaikaa jäljellä. Pihlström tinttaa lukemat jo 6-1:een. Käsittämätöntä. 56 sekuntia peliaikaa jäljellä. Lajunen antaa syötön ja Pihlström nostaa kiekon yläpömpeliin.

59. minuutti: Suomi pitää rennosti kiekkoa. Hallitsee peliä ja nautiskelee. "Naatitaan, naatitaan", sanoo Mertaranta.

58. minuutti: All Stars -maalivahti hörppää ja Leijonat juhlii kohta maailmanmestaruutta. Peliaikaa alle kaksi ja puoli minuuttia jäljellä.

58. minuutti: 5-1. Pyörälä. Ampuu. Maali. 57.16.

57. minuutti: Janne Pesonen laukoo Suomen maailmanmestariksi! Sen voi sanoa, kun tilanne on 4-1 ajassa 56.41! Granlund ampuu kiekon päätyyn, Pesonen saa irtokiekon ja harhauttaa Fasthin komeasti rystyltä. Upea maali.

57. minuutti: Alle neljä minuuttia peliaikaa jäljellä. Suomi johtaa yhä kahdella maalilla.

56. minuutti: Komarov ja Petrasek törmäävät yhteen Suomen siniviivan tuntumassa. Kumpikin loukkaa itseään tilanteessa, Petrasek jää makoilemaan pidemmäksi aikaa jäänpintaan. Hidastus kertoo, että Komarovin maila osuu ruotsalaista kasvoihin, mutta jäähyjä ei tule.

55. minuutti: Ruotsi yrittää päästä tekopaikkoihin vimmatusti, mutta Suomi taistelee Leijonan lailla. Hurjaa menoa.

54. minuutti: Ruotsilla vaarallinen paikka. Silfverberg pyörittää ja saa lopulta vetopaikan. Kiekko pomppii Suomen maalilla ja hurja hässäkkä on valmis. Vehanen onnistuu peittämään kiekon alleen.

54. minuutti: Granlund tuo hyökkäyksen Ruotsin päätyyn. Granlund harhauttaa terävästi ja laukaus lähtee. Fasth torjuu. Reilut kuusi minuuttia kolmatta erää jäljellä.

53. minuutti: Suomi pelaa älykkäästi kiekkoa päätyyn. Ruotsi ei saa kunnon hyökkäyksiä nyt aikaiseksi.

52. minuutti: Suomella hurja ote Ruotsin päädyssä. Ykkösketju pitää ruotsalaispuolustajia lähes pilkkanaan. Fasth onnistuu lopulta peittämään kiekon alleen. Suomi johtaa, 3-1.

51. minuutti: Ruotsilla 10 minuuttia aikaa iskeä kiekko kahdesti Suomen maaliin. Aaltonen nousee vahvasti ja pääsee ampumaan ruotsalaispakin jaloista. Veto menee kuitenkin ohi. Ruotsi ottaa aikalisän!

50. minuutti: Ruutu pelaa Pyörälälle loistavan tekopaikan, mutta Fasth onnistuu torjumaan. Ruotsi saa vastaiskun, mutta hyökkäys tyrehtyy Suomen siniviivan tuntumaan.

49. minuutti: Ruotsi kestää alivoiman. Tilanne Suomelle yhä 3-1. Ei kovin vaarallisia paikkoja Leijonille.

47. minuutti: Granlund aiheuttaa Ruotsille jälleen rangaistuksen. Ruotsalaispuolustus joutuu rikkomaan väkkäränä pyörivää suomalaishyökkääjää. Suomi ylivoimalle ajassa 46.06.

46. minuutti: Peli kulkee vinhasti päästä päätyyn. Granlund yrittää nättiä kikkaa Ruotsin päädyssä, mutta Loui Eriksson onnistuu pitämään nuoren suomalaisen kurissa.

45. minuutti: Ruotsi iskee kiekon maaliin, mutta peli on vihelletty poikki jo aiemmin käsisyötöstä.

44. minuutti: Suomella on hirmuinen ote ja peli on 3-1! Kapanen saa maalin eteen unelmasyötön ja Leijonien johto on kaksi maalia. Maali ajassa 43.21, eli 46 sekuntiin kaksi osumaa!

44. minuutti: Mikko Koivu pääsee läpiajoon. Kiekko kuitenkin hieman karkaa ja rystyharhautus menee ohi maalin. Suomen 3-1-maali oli erittäin lähellä!

43. minuutti: Petteri Nokelainen tekee turnauksen avausmaalinsa makeaan paikkaan. Pihlström karvaa kiekon ja Suomi pääsee ylivoimahyökkäykseen. Pihlström antaa namupassin, josta Nokelainen tinttaa 2-1-johtomaalin. Maali syntyi ajassa 42.35.

42. minuutti: Suomi saa ensimmäisen paineen Ruotsin päätyyn. Immonen laukoo, Fasth torjuu.

41. minuutti: Ensimmäiset hyökkäykset tulevat Ruotsilta. Vehanen torjuu kahdesti ja tilanne säilyy 1-1:ssä.

3. ERÄ ALKAA: MM-finaalin päätöserään lähdetään 1-1-lukemista. Torjunnat toisen erän jälkeen: Fasth 21, Vehanen 22. Suomi vie ensimmäisen aloituksen ja peli on käynnissä.

2. ERÄ PÄÄTTYY: Suomi on onnekas, että erätauolle lähdetään 1-1-tasalukemista. Ruotsi hallitsi toista erää, ja se olisi voinut Leijonien heikolla hetkellä karata useammankin maalin johtoon. Viime hetken tasoitusmaali on varmasti kuitenkin Leijonille arvokas.

40. minuutti: Jarkko Immosen hurja lämäri tasoittaa pelin 1-1:een, kun erää on vain seitsemän sekuntia jäljellä. Loistava laukaus siniviivan tuntumasta! Syöttöpisteet menevät Janne Pesoselle ja Mikko Koivulle. Maalin syntyaika siis 39.53.

40. minuutti: Mikael Granlund osoittaa voitontahtoa. Granlund kikkailee läpi ruotsalaispuolustuksen ja David Petrasek joutuu kampittamaan nuoren suomalaisen. Suomi saa ylivoiman. Puoli minuuttia erää jäljellä.

39. minuutti: Suomen peli aivan hukassa. Leijonilla ei ole ollut yhtään kontrolloitua hyökkäystä miesmuistiin. Ruotsi hallitsee peliä ja suomalaisilla polttaa kiekko lavassa.

38. minuutti: Ruotsi saa 2-1-ylivoimahyökkäyksen. Suomi pelastuu, kun Backlundin veto menee niukasti ohi maalin. Leijonien paha vaihtovirhe aiheutti tilanteen.

37. minuutti: Suomi kestää alivoiman. Staffan Kronwall ampuu lopussa vaarallisesti siniviivalta, Vehanen koppaa komeasti kiekon hanskaansa.

36. minuutti: Ruotsi saa ensimmäisen paikan ja kiekko on tolpassa. Pääjärvi laukoi vaarallisesti. Minuutti rangaistusta jäljellä.

35. minuutti: Petteri Nokelainen ottaa rangaistuksen laitataklauksesta. Turha rangaistus, joka tuli hyökkäyspäässä. Ruotsi jälleen ylivoimalle, Suomi on pinteessä. Rangaistus tuli ajassa 34.25.

34. minuutti: Suomen kakkosketju saa vähän otetta Ruotin päädyssä. Komarov pyörii hyvin maalin takana, mutta todellista maalipaikkaa ei tule. Ruotsi puolustaa hyvin Suomen pois tekopaikoista.

33. minuutti: Ylen asiantuntija Kai Suikkanen: "Ruotsin kuuma ketju (Thörnberg, Berglund, Pääjärvi) pelaa todella vahvasti ja älyttömän paljon. Ruotsilla kun on viimeinen vaihto-oikeus, niin he voivat laittaa sen ketjun meidän nelosta vastaan. Tällä hetkellä vain meidän ykkönen pärjää Ruotsin tehoketjua vastaan."

32. minuutti: Suomi kestää alivoiman. Jäähyn umpeutuessa tulee Leijonille tekopaikka, mutta vastahyökkäys päättyy Fasthin torjuntaan. Suomella oli jopa 3-1-ylivoimatilanne hyökkäyksessä.

31. minuutti: Ruotsin toinen osuma enemmän kuin lähellä. Vehanen on jäänpinnassa, kun ruotsalaishyökkääjä pääsee sutimaan kohti tyhjää maalia. Ohi menee kuitenkin. Puoli minuuttia nyt jäähyä jäljellä.

30. minuutti: Suomi ottaa finaalin ensimmäisen rangaistuksen. Niko Kapanen koukkaa Berglundia kulmassa ja tuloksena on kahden minuutin rangaistus ajassa 29.15.

29. minuutti: Kapanen hakee hyvällä pystysyötöllä Aaltosta, joka on karata läpiajoon. Aaltonen ei kuitenkaan kiekkoa saa, vaan tuloksena on pitkä kiekko.

28. minuutti: Ruotsi menee 1-0-johtoon ajassa 27.40. Magnus Pääjärvi tuo kiekon ylös ja tarkka rannelaukaus yllättää Vehasen. Suomen hyvää pyöritystä ei palkittu, vaan Ruotsi iski kylmää vettä Leijonien niskaan.

28. minuutti: Immonen voittaa hyökkäyspään aloituksen. Granlund ampuu tulisesti ranteella ja Fasth pompottaa kiekon eteensä. Pesonen pääsee huitomaan kiekkoa kohti tyhjää maalia, mutta ei mene millään.

28. minuutti: Ruotsi kestää alivoimansa. Peli jatkuu maalittomana, viidellä viittä vastaan.

27. minuutti: Puoli minuuttia ylivoimaa jäljellä. Immonen, Granlund ja kumppanit pyörittivät hienosti, mutta ei maalia. Paras paikka Pesosella, joka nousi hienosti maalin kulmalta kokeilemaan, mutta Fasth peitti hyvin.

25. minuutti: Suomi saa ylivoiman, kun Marcus Krüger huitoo suomalaispelaajaa kakkosen arvoisesti. Jäähy tulee ajassa 24.41.

25. minuutti: Suomen 1-0-maali hyvin lähellä. Kiekko pomppii Ruotsin maaliviivan tuntumassa, kun Fasth on jo pitkin pituuttaan. Ei maalia. Seuraavaksi Ruutu tuo hienosti kiekon ylös ja aiheuttaa toisen tekopaikan. Ei maalia.

24. minuutti: Nokelaiselta väkevä nousu Ruotsin alueelle. Rystylaukaus menee kuitenkin ruotsalaispakin mailasta yli maalin. Vastahyökkäyksestä Oliver Ekman Larsson pääsee ampumaan B-pisteen kaarelta, mutta Vehanen jatkaa varmoja otteitaan.

23. minuutti: Immonen, Pesonen ja Granlund pyörittävät hyvin Ruotsin maalilla. Kiekko pomppii Fasthin edessä, mutta suomalaiset eivät ehdi ensimmäisenä kiekkoon.

22. minuutti: Ruotsilla vaarallinen pyöritys. Ensin Rundblad nousee laidalta hienoon vetopaikkaan, Vehanen torjuu. Heti sen perään Tedenby on vapaana maalin kulmalla, mutta jälleen Vehanen pelastaa Leijonat.

21. minuutti: Suomi saa heti hyökkäyksen. Koivu kokeilee laukausta oikealta laidalta. Fasth torjuu. Seuraavasta aloituksesta Tuomo Ruutu aloittaa hyvän pyörityksen, joka kuitenkin jää kulmaväännön tasolle.

2. ERÄ ALKAA: Maalivahtien torjunnat avauserässä: Fasth 13, Vehanen 12. Suomi vie ensimmäisen aloituksen ja peli on käynnissä.

1. ERÄ PÄÄTTYY: MM-finaalin avauserä päättyy maalittomana. Kumpikin joukkue hallitsi peliä paikoittain ja erän puolivälin jälkeen oli pieni suvantovaihe, jossa kiekko pomppi molempien lavoissa. Ruotsi oli parhaimmillaan Suomen päädyssä, joten avauserän kaltaiset pyöritykset täytyy purkaa pois tehokkaasti.

20. minuutti: Suomi pyörittää, mutta vetopaikat ovat kortilla. 15 sekuntia erää jäljellä, kun Ruutu saa ensimmäisen hyvän vetopaikan. Fasth kuitenkin koppaa jälleen kiekon syliinsä. Suomi saa vielä kaksi tekopaikkaa viimeisillä sekunneilla, mutta niin vain Ruotsi kestää. Paras vetopaikka tuli Niskalalle.

19. minuutti: Minuutti Suomen ylivoimaa jäljellä. Granlund ja Immonen yrittävät bravuuriaan, mutta ruotsalaiset ovat treenanneet poikittaissyötön pois.

18. minuutti: Ruotsi ottaa finaalin ensimmäisen rangaistuksen. Oliver Ekman Larsson estää suomalaispelaajaa kakkosen arvoisesti. Jäähy tulee ajassa 17.52.

17. minuutti: Ruotsi saa hyvän vastaiskun Suomen harhasyötön takia. Pääjärvi tuo kiekon sisään ja heittää hyvän lätyn maalille. Martin Thörnberg on lähes avopaikassa, mutta Vehanen on huippuvedossa. Komea torjunta.

16. minuutti: Suomi tulee vastaiskuun Immosen, Granlundin ja Pesosen voimin. Immonen tuo kiekon ylös ja antaa maalille hyvän syötön. Granlund on päästä kiekkoon, mutta häntä ennen siihen ehtii Fasth.

15. minuutti: Ruotsin kolmosketju on huippuiskussa ( Lue tästä lisää ketjusta ). Tedenby pyörittää vaarallisesti Leijonien päädyssä ja suomalaisjäähykin on lähellä. Suomi kuitenkin kestää.

14. minuutti: David Rundblad suojaa kiekkoa hienosti Suomen päädyssä. Isokokoinen ruotsalaishyökkääjä pyörii ympäri Suomen päätyä ja lopulta kiekko tulee rystyvippinä Vehasen maalille. Vehanen peittää kiekon hanskaansa.

13. minuutti: Aaltosella loistava paikka maalintekoon. Nopea laitahyökkääjä voittaa luistelukisassa ruotsalaispakin ja Aaltonen ampuu tulisesti heti kiekkoon päästyään. Fasth torjuu jälleen.

12. minuutti: Suomella parempi hallinta jälleen pelistä. Lajunen karvaa hienosti kiekon ruotsalaisilta näiden omasta päädystä, mutta syöttö ei aivan tavoita Pihlströmiä, joka menee kovaa maalille.

11. minuutti: Ruotsin pelikin vaikeaa, kun se joutuu avaamaan hitaasti omasta päädystä. Hyökkäys ei meinaa edetä mihinkään.

10. minuutti: Niskala saa jälleen hyvän vetopaikan siniviivalle. Niskala siirtää rauhallisesti itselleen paremman vetokohdan, mutta Fasth torjuu jälleen vahvasti. Kapaselta hyvä syöttö Niskalalle.

9. minuutti: Pelissä mennään vauhdikkaasti päädystä päätyyn. Lajunen kokeilee ruotsalaisvahdin torjuntataitoja ensin, heti perään Patrik Berglund testaa Vehasen virettä. Ei maalia kumpaankaan päätyyn.

8. minuutti: Suomen nelosketju saa hyvän paikan. Pihlström pelaa viivalle Janne Niskalalle, joka ampuu vaarallisesti kohti Fasthia. Ruotsalaisvahti on mies paikallaan, kiekko jää hanskaan. Seuraavassa vaihdossa Aaltonen kiemurtelee hienosti Ruotsin maalin takana. Syöttöpaikka aukeaa ja kiekko tulee Välivaaralle viivaan. Fasth torjuu Välivaaran vedon kilvellään.

7. minuutti: Mikko Koivu tuo voimalla kiekon Ruotsin päätyyn. Koivu luistelee keskustaan ja ampuu tulisesti ranteella. Fasth torjuu, mutta kiekko putoaa tämän eteen. Ruotsalaispakit saavat kuitenkin siivottua tilanteen.

6. minuutti: Ruotsin kolmosketjun (Tedenby, Krüger, Silfverberg) vuoro pyörittää Leijonien päädyssä. Silfverberg kiertää Suomen maalin ja pääsee laukomaan. Suomi kestää.

5. minuutti: Ruotsi saa hyvän paikan Suomen päätyyn, kun Mikael Backlund syötellään tekopaikkaan. Janne Niskala puolustaa kuitenkin hyvin ja peli ajautuu kulmaan.

4. minuutti: Suomi ei ole saanut kunnon hyökkäystä pariin minuuttiin. Ruotsi pelaa juuri niin kuin ounasteltiin, se tulee koko ajan kahdella hyökkääjällä suomalaispakkien kimppuun.

3. minuutti: Hyvät kisat pelannut Mattias Tedenby hääräilee Suomen alueella. Veto lähtee maskin takaa, mutta Vehanen pystyy torjumaan. Ruotsilla on ote pelistä, kun seuraavakin vaihto menee Ruotsin painostaessa. Pääjärvi pääsee laukomaan, mutta puolustajan mailasta kiekko kimpoaa ohi.

2. minuutti: Suomen kolmosketju (Immonen, Granlund, Pesonen) ensimmäistä kertaa jäälle. Ruotsi tulee hyökkäysalueelle, mutta Backlundin laukaus kohoaa korkeuksiin.

1. minuutti: Suomen kakkosketju tulee Kapasen ja Komarovin johdolla vahvasti Ruotsin päätyyn. Hyvää pyöritystä, josta tulee vielä hyvä ohjaus maalin edestä. Viktor Fasth kestää Ruotsin maalilla.

OTTELU ALKAA: Ruotsi vie ensimmäisen aloituksen. MM-finaali on vauhdissa.

5 minuuttia ottelun alkuun: Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen: "Hyvät fiilikset, että tähän on päästy kovalla työllä. Olo on levollinen. Joukkueen tunnelma on samanlainen, hyvin rentona, mutta terävänä. Ruotsi pelaa erittäin aggressiivisesti ja karvaa rohkeasti. Se asettaa haasteensa kiekolliseen peliin. Ruotsi on myös väsynyt näissä otteluissa pelin edetessä. Ei muuta kuin pelataan rohkeasti omaa peliämme".

20 minuuttia ottelun alkuun: Suomen joukkueenjohtaja Timo Jutila oli voittamassa Suomen edellistä mestaruutta vuonna 1995. Nyt Juti jännittää katsomossa suojattiensa esityksiä: "Fiilikset on hyvät. Totta kai pitää vähän jännittää. Tässä on paljon samaa kuin vuoden 1995 mestarijoukkueessa. Joukkue on kasvanut hienosti ja Koivun Mikko on johtanut komeasti. Ennen kaikkea tämä on joukkue. Jos joukkuepaketti pysyy kasassa, niin tästä illasta tulee hauskaa kaikille. Joukkue on se juttu, millä ollaan pärjätty ja tullaan pärjäämään."

30 minuuttia ottelun alkuun: Suomi on kärsinyt tämän kevään MM-turnauksessa vain yhden tappion. Tuo tappio tuli alkusarjassa Tshekille. Ruotsi puolestaan kompuroi alkusarjan avauspelissään Norjaa vastaan, ja kärsi turnauksen toisen tappionsa välisarjassa Kanadalle. Ruotsin kokoonpanon MM-finaaliin voit katsoa tästä.

45 minuuttia ottelun alkuun: Tervetuloa jännittämään MM-finaalia, jossa kohtaavat rakkaat viholliset Suomi ja Ruotsi. Suomen kokoonpano on sama kuin voitokkaassa Venäjä-välierässä. Vain Topi Jaakolan pelaaminen on epävarmaa jalkavamman vuoksi.

Leijonien kokoonpano:

47 Pyörälä 9 M. Koivu 15 T. Ruutu

28 Salmela 18 Lepistö

71 Komarov 39 N. Kapanen 50 Aaltonen

21 Niskala 19 Välivaara

20 Pesonen 26 Immonen 64 Granlund

41 Puistola 4 Väänänen

40 Pihlström 29 Nokelainen 24 Lajunen

5 Kukkonen 6 Jaakola

Maalilla: 31 Vehanen (35 Lassila)

Suosittelemme