Jemina Viitala ja Oskari Niitamo huutavat sämpylätilauksensa kolmanteen kerrokseen Helsingissä Alppikadulla.
- Yksi kasvis ja yksi paahtopaisti.
Hetken päästä Mikko Kjellberg laskee sämpylät ikkunasta korissa.
- Tämä on tervettä kansalaistottelemattomuutta, pehmeätä kansalaisaktivismia, Oskari Niitamo kiittelee. Mekin ajattelimme perustaa ravintolan, mutta tänään oli kiire, joten olemme nyt asiakaspuolella.
Herkkuja parilla eurolla
Ylhäällä keittiössä on hulina päällä. Mikko Kjellberg paistaa leipiä ja vetelee niiden väliin valkosipulimajoneesia ja paahtopaistia.
- Etukäteen ajattelin, että ehkä 30 ihmistä tulee, ja niistä pääosa on kavereita. Hirveä hässäkkä ja kauhea jono ulkona.
Sana kiiri ja asiakkaita tuli moninkertaisesti. Vaikka leipää haettiin lisää, sämpylät loppuivat iltapäivällä kesken.
- Suomessa on aika vähän pieniä katukeittiöitä. Harmittaa, että jos kävelee kadulla ja haluaa pienen herkun parilla eurolla, ei semmoista saa tai sitten joutuu käymään Mäkissä, Kjellberg harmittelee.
Luvattomia ravintoloita
Alppikadun Voileivät-pop up -ravintola oli osa Ravintolapäivä-tempausta. Facebookista alkunsa saanut tapahtuma kannusti tavallisia ihmisiä perustamaan ravintolan päiväksi. Kymmeniä ravintoloita nousi puistoihin, takapihoille tai pyörien päälle. Valtaosa ravintoloista syntyi Helsinkiin, mutta niitä perustettiin myös muihin kaupunkeihin, kuten Tampereelle, Turkuun ja Rovaniemelle.
Timo Santalan ja Antti Tuomolan Pyöräbaarista sai viiniä, tapaksia ja drinkkejä. Baari liikkui kolmen polkupyörän päällä Helsingin puistoalueilla.
- Ihmisillä on sellainen olo, että Suomen ruokakulttuuri voisi olla paljon avoimempaa ja sallivampaa.
Eviran sääntöjen mukaan tilapäisen ravintolan saa perustaa ilmoituksella kunnan valvontaviranomaiselle. Pop up -ravintoloissa ei kuitenkaan lupien perään kyselty.
- Täällä voisi olla paljon hauskempaa, jos ei aina jouduttaisi olemaan lupien ja säännösten takana. Ja ei se ole totta, että jos syö katukeittiössä, saa saman tien vatsataudin. Ennen kaikkea me tarvitsemme lisää hauskanpitoa. Ruoka ei ole vakava asia, Timo Santala kertoo.
Tapahtuma on tarkoitus järjestää uudelleen elokuussa.