Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kesän mahdollisesti ainut saunomiskilpailu järjestetään Etelä-Karjalassa

Saimaan Saunaseuran järjestämä Saimaan Löylycup järjestetään tänäkin vuonna, vaikka viime kesänä saunomisen MM-kisat Heinolassa päättyivät traagisesti venäläiskilpailijan menehtymiseen.

Kuva: YLE Tampere
Avaa Yle-sovelluksessa

Saimaan Saunaseura järjestää kisat tulevana viikonloppuna jo kuudetta kertaa. Kilpailu alkaa perjantaina ja finaali on lauantaina.

Käytössä kaksi savu- ja yksi sähkösauna. Kisasaunat ovat Uimolan savusauna Rautjärvellä, sekä Joutsenossa sijaitsevat Hinkanrannan Ellin Sauna ja Saimaan Saunaseuran savusauna. Finaalilöylyt heitetään Saunaseuran savusaunassa.

"Järki pysyy päässä"

Järjestelijät rauhoittelevat turvallisuudesta huolestuneita. Kisojen yhtenä tuomarina toimivan Ilkka Pöyhiän mukaan valvojat puuttuvat heti tilanteeseen, mikäli joku kilpailijoista vaikuttaa olevan heikossa kunnossa.

Turvallisuuden puolesta vakuuttaa myös Uimolan savusaunan omistaja Kari Pulkkinen.

- Kyllä näillä kilpailijoilla pysyy järki päässä. Lisäksi erät ovat niin lyhyet, ettei iho ehdi palaa, eikä tule sydänvärinöitä, Pulkkinen vakuuttaa.

Vuonna 2010 erät olivat 5-6 minuuttisia. Saimaan Saunaseuran kisoissa löylyä heitetään noin minuutin välein kauhallinen tai kaksi. Vertailun vuoksi Heinolan vuodentakaisissa MM-kisoissa saunan lämpötila oli 110 astetta ja kiukaalle heitettiin vettä puoli litraa puolen minuutin välein.

Pulkkinen itse toivoo, että saunomiskilpailujen maine saataisiin puhdistettua. Hän kuitenkin myöntää, että Heinolan tapausta mietittiin hartaasti ennen kuin tämän vuoden kisoista päätettiin.

Saimaan Löylycup -kisaan on osallistunut myös viime vuoden MM-kisoissa loukkaantunut Timo Kaukonen.

Suosittelemme sinulle