Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Betoniaita sai koristeekseen sinisiä muttereita

Navakka tuuli ei haittaa Takon tehtaan betoniaitaa maalaavia yläkoululaisia. Sen sijaan kultajuhlailtana kiinnostuneita oli niin paljon seuraamassa, että opettajan piti olla esiliinana. Laukontorilla sijaitseva aita on ollut jo vuosia Tammerkosken kuvataidepainotteisen yläkoulun oppilaiden kirjavien maalausten peitossa.

Tammerkosken kuvataidepainotteisen yläkoulun nuoret maalaamassa
Kuva: YLE / Anni Vähälä
Avaa Yle-sovelluksessa

- Aitaan on nyt tulossa muttereita ja kaikkea sellaista, mikä liittyy teollisuuteen. Koneisto on pääasiallinen aihe tällä kertaa, Tammerkosken koulun oppilas Ville Kaikkonen kertoo.

Tamperelaiset muistavat hyvin myös aiemmat värikkäät koristemaalaukset Takon aidassa.

- Vuonna 2003 tehtiin edellinen aitamaalaus. Sitä ennen oli myös yksi Tammerkosken koulun tekemä maalaus. Tämä on jo aika pitkä perinne, sanoo kuvaamataidon opettaja Heli Schultz, joka ohjaa maalausprojektia.

Pinkille pohjalle maalatut mutterit näyttävät symmetrisiltä ja säännöllisiltä. Niitä ei olekaan piirretty aivan vapaalla kädellä. Kuviot heijastettiin iltahämärissä aitaan neljän piirtoheittimen voimin ja ääriviivat luonnosteltiin liiduilla. Piirtoheitinten avulla piirtävät tytöt saivat runsaasti yleisöä erityisesti jääkiekon kultamitalijuhlailtana.

- Opettajan piti olla esiliinana, koska meillä oli täällä niin paljon nuoria miehiä seuraamassa maalaamista, Heli Schultz nauraa.

Liiduilla luonnostellut viivat on vahvistettu päivänvalossa sinisellä maalilla. Kuvioihin on tulossa vielä myös tehostevärejä.

Nuoret taiteilijat maalaavat aitaa, vaikka navakka tuuli meinaa viedä pensselit käsistä. Sateiden vuoksi aitaprojekti on väillä pitänyt keskeyttää. Koristelujen on kuitenkin määrä valmistua ennen koululaisten kesälomien alkua.

Suosittelemme sinulle