Hyppää sisältöön

EU selvittää aspartaamin turvallisuuden

EU:n komissio on pyytänyt Euroopan elintarviketurvallisuusvirastoa tutkimaan, onko aspartaamin käyttö keinotekoisena makeutusaineena turvallista. Aspartaamin käyttöä oli määrä arvioida seuraavan kerran vuonna 2020, mutta komission mukaan selvitystä on syytä aikaistaa viimeaikoina esitettyjen väitteiden vuoksi.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto kertoi helmikuussa pitävänsä kahta aspartaamin terveysvaikutuksista tehtyä tuoretta tutkimusta perusteettomina. Tutkimuksissa aspartaami yhdistettiin lisääntyneisiin syöpätapauksiin ja ennenaikaisiin synnytyksiin.

Euroopan elintarvikealan tiedekomitean vuodelta 1984 peräisin olevan suosituksen mukaan aspartaamin päiväsaannin pitäisi olla enintään 40 mg painokiloa kohti. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on todennut vuosina 2006, 2009 ja 2011, ettei tätä suositusta ole syytä muuttaa.

Aspartaami on eniten käytetty keinotekoinen makutusaine. Se koostuu kahdesta elimistössä tavallisesti esiintyvästä aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista.

Suosittelemme sinulle