Uusista epäilyistä ovat poliisille kertoneet uhrit itse tai heidän lähipiirinsä.
Muutoin KRP:n kevään aikana tekemä oma selvitys vastaa jo esillä olleita tietoja. Pääosin kartoitus vastaa tutkija Johanna Hurtigin aiemmin saamia tietoja.
Keskusrikospoliisi käynnisti selvityksen sen jälkeen kun Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys SRK huhtikuussa kertoi julkisuuteen liikkeessä ilmenneistä hyväksikäyttötapauksista ja -epäilyistä.
Yhdistyksen tiedot perustuivat pääosin Hurtigin tutkimukseen, jonka mukaan tapauksia oli 1980-luvulta lähtien noin 70. Tutkimuksessa ei kuitenkaan yksilöity tapauksia ja siksi ei voida selvittää, ovatko poliisin tietoon tulleet tapaukset samoja kuin Hurtigin tutkimuksessa. Poliisi kuitenkin olettaa, että koska tapausten määrät vastaavat toisiaan, kyse on suurelta osin samoista tapauksista.
Keskusrikospoliisin kartoituksessa käytettiin hyväksi poliisille kirjattuja tietoja epäillyistä hyväksikäyttörikoksista. Lisäksi poliisilaitoksille lähetettiin asiasta kysely. Yhteystyötä tehtiin myös SRK:n ja Hurtigin kanssa.
Poliisille kymmenkunta yhteydenottoa
Poliisi sai kevään aikana asian saaman julkisuuden takia kymmenkunta suoraa yhteydenottoa hyväksikäytetyiltä tai heidän lähipiiriltään. Keskusrikospoliisi on käynnistänyt esitutkinnan muutamasta tällaisesta tapauksessa. Poliisi tiedottaa kyseisestä tutkinnasta aikaisintaan elokuussa.
Kartoituksen mukaan osa tapauksista oli vanhentuneita jo tullessaan poliisin tietoon. Osassa tapauksista poliisi oli keskeyttänyt tutkinnan näytön puutteessa ja osassa syyttäjä oli samasta syystä tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen. Jotkut tapaukset etenivät kuitenkin tuomioistuimeen asti.
Poliisi muistuttaa, että lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on piilorikollisuutta, joka on pääsääntöisesti vain hyväksikäytetyn ja hyväksikäyttäjän tiedossa. Siksi poliisi pyytääkin hyväksikäytön uhreja tai asioista muuten tietäviä henkilöitä ottamaan yhteyttä asuinpaikkakuntansa poliisiin.