Hyppää sisältöön

Kuinka suureksi kurpitsa kasvaa - Tuija Osmalan SE-yritys

YLE Etelä-Savo seuraa radiossa ja netissä jättikurpitsan kasvatuksen SE-yritystä Tuija Osmalan tiluksilla Joroisissa. Osmala yrittää rikkoa nykyistä Armi Lindellin nimissä olevaa 361,5 kilon ennätystä.

Tyttönuppu kasvaa päivä päivältä.
Kuva: YLE Etelä-Savo

Osmalan kurpitsan siemen laitettiin sille varatun kasvihuoneen multiin 27. maaliskuuta ja nyt taimi on jo reilun metrin mittainen.

Atlantic Giant -lajikkeen siemen hankittiin kasvattajalta alun perin aina Kanadasta asti.

- Taimi on nyt vähän reilun metrin mittainen. Toivon mukaan kurpitsa jaksaa kasvaa, siinä on monta mutkaa vielä edessä. Tällä kurpitsalla on sellainen kinkkinen ongelma, että hänellä on vähän lättänä varsi. Se on sellainen mutaatio, mutta se saattaa vielä poistua matkan varrella, Osmala kertoo.

Elämää kurpitsan ehdoilla

Tuija Osmala on kiintynyt kurpitsoihinsa siinä määrin, että puhuu niistä hän-muodossa. Kurpitsa on kuin perheenjäsen.

- Kyllähän koko perhe saa ottaa tämän kurpitsan huomioon. Lomatkin suunnitellaan suurin piirtein kurpitsan mukaan, Osmala naurahtaa.

Siemen pidetään sisällä reilun viikon ja tämän jälkeen se viedään kasvihuoneeseen. Ensimmäinen kasvulehti on nähtävä, jotta tiedetään mihin suuntaan kurpitsa lähtee kasvamaan.

Kurpitsa pitää lähteä kasvamaan vastakkaiseen suuntaan verrattuna ensimmäiseen kasvulehteen.

Siemenet nimetään kasvattajan nimen mukaan. Jos Tuija kasvattaa ison kurpitsan, niin sen nimeksi tulee Osmala. Tällä hetkellä maailmalta löytyy yksi ainokainen Osmala.

Kurpitsalla oma kasvihuone

Tähänastinen ennätys on 361,5 kiloa. Etelä-Savon Radiossa seurattavasta pienokaisesta olisi tarkoitus kasvattaa isompi. Pienen pieni kurpitsa on saanut suojakseen oman kasvihuoneen.

Päivittäisiin hoitotoimenpiteisiin kuuluu saada kurpitsa kasvamaan maata myöten, jopa pakottamalla. Mikäli homma ei onnistu saattaa ennätyskoe loppua kuin kananlento.

Yöunia Tuija ei kuitenkaan ole vielä menettänyt. Lämpötila kasvihuoneessa on kolmenkymmenen lämpöasteen hujakoilla aurinkoisina päivinä, mutta pääasia ettei siellä ole pakkasta sitä ei kurpitsa kestä.

Pressuja ei oteta kasvihuoneesta kokonaan pois, ainoastaan huoneen helmoja nostetaan jossain vaiheessa ylös. Jättikurpitsa kasvaa 90-100 päivää, silloin selviää tuleeko siitä jätti vai ei. Kaiken kaikkiaan Tuijan tiluksilta löytyy 16 jättikasvislajiketta. Onnenpotkuja ja sylkäisyjä kasvun vauhdittamiseksi ei omistajan mukaan saa missään tapauksessa tehdä.

Suosittelemme sinulle