Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriön säästölistalla lapsilisiä ja liikenneväyliä

Valtiovarainministeriön kokoama leikkauslista on ollut hallitustunnustelijan käytössä heti eduskuntavaalien jälkeen, tietää YLE TV2:n illan Ajankohtainen Kakkonen. Lista sisältää ehdotuksia muun muassa lapsilisien verotuksesta ja arvonlisäverotuksen yhtenäistämisestä.

Vauva katselee lastenvaunun kuomun takaa.
Valtiovarainministeriö valmisteli valtiontalouden leikkauslistan välittömästi eduskuntavaalien jälkeen. YLE:n ajankohtaistoimituksen haltuunsa saamassa luonnoksessa on listattu hallitusneuvottelijoille toistasataa mahdollista leikkauskohdetta. Mukana on useita viime vuosien suuria kiistanaiheita.

Valtiovarainministeriön laatiman leikkauslistan säästö- ja tuottovaikutukset liikkuvat satojen tuhansien eurojen ja miljardien välillä.

Ylen Ajankohtaisohjelmien käsiinsä saama lista on ollut Jyrki Kataisen käytössä heti eduskuntavaalien jälkeen. Listalla on niin valtiovarainministeriön omia kuin muidenkin tekemiä laskelmia. Menojen ja verotukien leikkausten pitkään listaan on koottu toistasataa säästöesitystä ja kymmeniä ehdotuksia verotukien karsimiseksi.

Päivähoito-oikeuden rajoituksella miljoonasäästöt

Lapsilisien verottaminen toisi 500 miljoonaa euroa, josta valtiolle noin sata ja kunnille runsaat 300 miljoonaa. Lasten päivähoito-oikeuden rajoittaminen säästäisi valtion menoja 50 miljoonaa euroa ja kustannussäästöjä siitä tulisi lähes kaksisataa miljoonaa.

Arvonlisäverotuksen yhtenäistäminen lisäisi verotuloja noin kaksi ja puoli miljardia euroa.

Kuntien valtionosuuksien leikkauksista paperissa on erilaisia malleja, joissa valtio säästäisi satoja miljoonia euroja.

Kotitalousvähennyksen pudottaminen 2 000 euroon paikkaisi valtion kassaa yli 200 miljoonaa euroa.

Uusista liikenneväylähankkeista luopuminen toisi valtiolle runsaan sadan miljoonan euron säästöt.

Armeijan hankintamenoja lykkäämällä voitaisiin säästää sata miljoonaa euroa.

Uusiutuvan energian tukiin eli niin sanottuun risupakettiin tehtävä kymmenen prosentin leikkaus vähentäisi valtion menoja noin kolmella kymmenellä miljoonalla eurolla.

Muitakin esityksiä listalla on, ja niistä hallitusneuvottelijat joutuvat nyt keskustelemaan.

TV2:n Ajankohtainen kakkonen alkaa tiistai-iltana kello 21. Lähetystä voi seurata myös YLE Uutisten nettisivujen kautta osoitteessa www.yle.fi/uutiset.

Suosittelemme sinulle