Hyppää sisältöön

Kouvolan China Centerin nousu ja tuho

Perjantaisessa China Center -huutokaupassa minimoitiin tappioita ja haudattiin unelmia. Ostajien puuttessa päävelkoja Kouvolan Seudun Osuuspankki osti kiinteistön itselleen 1,5 miljoonalla eurolla. Kiinteistön ja China Centeriin jääneiden yrittäjien tulevaisuus on auki.

Noin kymmenen kiinalaisyrittäjää myy edelleen tuotteitaan China Centerissä. Kuva: YLE Anna Huittinen

Syksy 2007: Kuohuviini virtaa ja kaupungin kerma on paikalla, kun Nordic China Centeriä avataan Kouvolassa. Logistiikka-alueen keskelle on määrä nousta kiinalaisen tukkukaupan keskus, jotain jota pitkin Kouvola voisi kurkottaa itään. Taivas on kattona.

Pikkuhiljaa keskuksen alkuperäinen ajatus valuu taka-alalle ja tilalle ilmestyy kiinalaisia rihkamakauppiaita. Lopullisesti unelmat murskaantuvat Rajavartiolaitoksen, Tullin ja poliisin yhteisoperaatiossa vuonna 2009.

Keskuksen pyörittäjiä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä ja veropetoksista. Koko johtoryhmä joutuu pitkäksi aikaa tutkintavankeuteen. Keskus alkaa autioitua ja velka kasvaa, vaikka lopulta syytteet jäävät nostamatta. Esitutkinta lopetetaan keväällä 2010.

Jiazhu Wang: Suuroperaatio poliittista peliä

Kesäkuu 2011: China Centerin johtohahmo Jiazhu Wang on vieläkin keskuksessa, josta on jo katkaistu lämpö. Hän on katkeroitunut kiinalaisyrittäjien kohtelusta ja puhuu jopa lavastuksesta.

- Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tämä on poliittinen asia. Tämä on täysin ulkomaalais- ja kiinalaisvastaista toimintaa. On todettu, että kaikki ovat syyttömiä.

- Mielestäni Suomen hallituksen tulisi ottaa vastuuta tänne tulleiden menetyksistä.

Wang on omien sanojensa mukaan sijoittanut China Centeriin 6 miljoonaa euroa.

China Center Osuuspankille

Nordic China Centeriä on yritetty myydä vuoden verran, tuloksetta. Keskusta kaupataan viimeisen kerran huutokaupassa 3. kesäkuuta. Jiazhu Wang ei ole paikalla, tilanne olisi hänen mukaansa liian tuskallinen.

Huutokauppaan ei ole ilmestynyt kuin yksi ulkopuolinen ostajaehdokas. Tosin hänkään ei ilmoita ostavansa kuin pilkkahinnalla. Kukaan ei tunnu haluavan koskea kiinteistöön pitkällä tikullakaan.

Lopulta China Centerin suurin velkoja, Kouvolan Seudun Osuuspankki, huutaa kiinteistöt itselleen 1,5 miljoonalla eurolla.

Osuuspankki ja toinen päävelkoja Kouvola Innovation kärsivät China Centeristä tuntuvat tappiot, sillä maksukyvyttömälle taustayhtiölle Nordic Finland Investmentille ehti kertyä kokonaisvelkaa jo lähes 3 miljoonaa euroa.

Mitä tilalle?

China Centerin tulevaisuudesta ei tiedetä muuta kuin että kiinteistöön on tarkoitus houkutella uutta liiketoimintaa.

- Kaikki on vielä oikeastaan auki. Toivotaan kovasti, että saataisiin yrityksiä ja hyvin menestyvää liiketoimintaa tänne Kouvolan seudulle. Kaikki tervetuloa ja ilmoittakaa kiinnostusta, huudot tehnyt riskienhallintapäällikkö Arja Korhonen Osuuspankista sanoo.

Keskukseen jääneiden kiinalaisyrittäjien kohtalo on avoinna, joten China Centerin tarina jatkuu vielä ainakin yhden kappaleen verran.

Suosittelemme sinulle