Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

THL: Yksi EHEC-tapaus Suomessa

Suomessa on todettu yksi tapaus, jossa potilaalta löydetyn EHEC-bakteerin ominaisuudet muistuttavat saksalaista, tappavaa kantaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tapaus tuli ilmi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä toukokuussa. Potilas on toipumassa.

Ehec-bakteeri mikroskooppikuvassa
Kuva: MANFRED ROHDE
Avaa Yle-sovelluksessa

THL on ohjeistanut sairaanhoitopiirejä tehostamaan EHEC-seurantaa. Laitoksen mukaan matkailua Saksaan ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa.

- Jos potilaalla on veristä ripulia Saksan matkan jälkeen, hänen on hakeuduttava välittömästi terveyskeskukseen. Potilaasta on otettava oma EHEC-viljelytutkimus, infektiolääkäri Mari Kanerva korostaa.

THL kehottaa Saksaan matkaavia noudattamaan paikallisviranomaisten ohjeita. Tappavan EHEC-bakteerin lähdettä ei edelleenkään tunneta. Tutkimukset viittaavat siihen, että sairastuneet ovat syöneet vertailuryhmiä useammin tuoreita tomaatteja, kurkkuja ja salaatteja.

Yksi ruotsalainen on menehtynyt bakteerin aiheuttamaan hemolyyttis-ureemiseen syndroomaan, HUS. EHEC- ja HUS-tapauksia on raportoitu kaikkiaan 12 maassa.

Suosittelemme