Hyppää sisältöön

Myrkkybakteerin lähde ehkä pavunidut

Saksan viranomaisten mukaan myrkyllisen EHEC-bakteerin lähde saattaa olla pavunidut. Ala-Saksin maatalousministerin mukaan idut ovat peräisin paikalliselta luomumaatilalta Ülzenin alueelta. Bakteeri on aiheuttanut jo 22 kuolemaa.

Pavun ituja, jollaisista EHEC-bakteerin arvellaan lähteneen.
Pavun ituja, jollaisista EHEC-bakteerin arvellaan lähteneen. Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Ala-Saksin osavaltion maatalousministerin Gert Lindemannin mukaan Ülzenin alueella oleva maatilayritys on suurella todennäköisyydellä EHEC-bakteerin lähde. Lindemannin mukaan tila on nyt suljettu, ja lisätutkimusten tulokset valmistuvat maanantaina.

Viranomaiset kehottavat ihmisiä välttämään kaikenlaisten itujen syöntiä Saksassa. Kaikkiaan 18 erilaiset idut ovat tarkkailussa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pavunidut olisivat myrkkybakteerin lähde.

Maatila on tuottanut itujen lisäksi myös tuoreita yrttejä, hedelmiä, kukkia ja perunoita. Myös yhdellä tilan työntekijällä on todettu bakteeri. Tila on välittänyt tuotteitaan ainakin Hampurin, Schleswig-Holsteinin, Mecklenburg-Etu-Pommerin, Hessenin ja Ala-Saksin osavaltioihin.

Viranomaiset kertoivat sunnuntaina, että EHEC on vaatinut jo 22 kuolonuhria. Saksassa kuolleiden määrä nousi 21:een ja myös Ruotsissa on kuollut yksi ihminen.

Sairastuneiden määrä on noussut jo 2 153 ihmiseen 12 eri maassa. Heistä yli 600 on saanut niin sanotun hus-oireyhtymän, johon liittyy munuaisten vajaatoiminta ja anemia ja joka voi johtaa kuolemaan.

Elintarvikevirasto Eviralla ei tässä vaiheessa ole uutta Suomea koskevaa kommentoitavaa.

Suosittelemme sinulle