Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Perheenyhdistämisen tiukennukset herättävät huolta somaliyhteisössä

Somalien etujärjestöön Sorasodiin tulvii puheluita huolestuneilta Suomen somaleilta. Soittajia huolettaa lasten kohtalo mahdollisten perheenyhdistämisen tiukentamisten takia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kymmenet Sorasodiin yhteyttä ottaneet pelkäävät, etteivät perheenjäsenet näe enää koskaan toisiaan, ja lapset unohtavat vanhempansa sekä oman kielensä.

Sorasod-somaliyhdistyksen puheenjohtaja Idiris Farah sanoo, että jos peheenyhdistämiseen vaaditaan täydelliset henkilöllisyysasiakirjat, yhdistämiset loppuvat kokonaan. Somalia on ollut viimeiset 20 vuotta sisäisten väkivaltaisuuksien runtelema, eikä henkilöllisyyspapereita ole mahdollista saada toimivan hallinnon puuttuessa.

- Minusta tämä on tekosyy saada perheenyhdistämiset loppumaan, sanoo Farah.

- Perheenydistämisessä on jo käytössä DNA-testi, jonka avulla perheenjäsenien yhteys toisiinsa voidaan todeta luotettavasti. Kyllä DNA on luotettavampi kuin mikään henkilöllisyysasiakirja, jatkaa Farah.

Suomeen ollaan kaavailemassa Ruotsin mallin mukaisia tiukennuksia somalien perheenyhdistämisiin. Ruotsi vaatii maahan tulevilta perheenjäseniltä virallisia henkilöllisyyspapereita. Ruotsissa somalien perheenyhdistämiset ovat käytännössä loppuneet.

Suosittelemme