Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kestovaippa säästää luontoa ja rahaa

Kestovaippa on tutkitusti sekä halvempi että ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin kertakäyttövaippa. Kertakäyttövaipat ovat silti edelleen suosittuja, ennen kaikkea helppokäyttöisyytensä vuoksi.

Erimallisia kestovaippoja sohvalla.
Erimallisia kestovaippoja sohvalla. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaipat ovat vauvaperheessä välttämättömyys - ja suuri menoerä. Joku valitsee kestovaipan ympäristöystävällisyyden takia, toinen taas kertakäyttövaipan sen helppohoitoisuuden vuoksi. Monissa perheissä käytetään molempia vaippoja.

Kestovaipan ympäristöystävällisyys on todistettu, sanoo Turun seudun jätehuollon tiedottaja Tuuli Meriläinen.

- On tehty elinkaariarvioita ja laskettu ekologista selkäreppua. Arvio on se, että luonnonvaroja kuluu vuoden aikana noin kolmasosa kun käyttää kestovaippoja verrattuna kertakäyttövaippoihin.

- Eli kyllä siinä säästää ympäristöä kun käyttää kestovaippoja, Meriläinen sanoo.

Laskelmien mukaan kertakäyttövaippoja käyttävä lapsi kuluttaa noin 5 000 vaippaa vaippakautensa aikana. Tästä syntyy noin 400 kiloa jätettä. Kaatopaikalle vaippajätettä päätyy pelkästään pääkaupunkiseudulla lähes 2 000 tonnia vuodessa.

Myös halvempi vaihtoehto

Kestovaippoja tarvitaan vaippakauden aikana runsaat 20 kappaletta. Rahaa niihin kuluu sadasta muutamaan sataan euroon.

- Kyllä niihinkin voi laittaa rahaa, mutta kertakäyttövaippoihin kuluu noin 1 000 euroa yhden lapsen vaippakauden aikana, toteaa Tuuli Meriläinen.

Kertakäyttövaipoista löytyy myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tekemän tutkimuksen mukaan kertakäyttövaippojen hinnoissa ei ole merkittäviä eroja, onpa sitten kyseessä Joutsenmerkillä varustettu kertakäyttövaippa tai ei.

Luotettavaa tutkimustietoa perheiden vaippavalinnoista ei löydy. Mutta kestovaipan suositeltavuudesta kertoo jo se, että niitä on mukana äitiyspakkauksessa.

Suosittelemme