Hyppää sisältöön

Vasemmiston neuvottelijoilla joukkopako Säätytalosta

Vasemmistoliiton hallitusneuvotteluryhmän kriittiset jäsenet jättävät Säätytalon sitä mukaan kuin neuvottelut lähenevät loppuaan. Myös kansanedustaja Jyrki Yrttiaho (vas.) on jättänyt neuvottelut vastalauseena tulevan hallituksen politiikalle. Yrttiaho on tyytymätön hyvinvointipolitiikkaa linjaavan työryhmän saavutuksiin.

Arhinmäki nojaa käteensä ja katsoo poispäin
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on joutunut seuraamaan jo usean puolueensa edustajan turhautumista hallitusneuvotteluhin. Kuva: YLE

Vasemmistoliiton riveistä on alusta asti kuulunut soraääniä osallistumisesta kokoomuksen johtamaan hallitukseen.

Ensimmäisenä neuvottelut jätti kansanedustaja Markus Mustajärvi, joka ei halunnut tukea kokoomuksen sanelemia leikkauksia.

Sitten Säätytalon pölyt karisti jaloistaan Jaakko Laakso, joka oli tyytymätön kokoomuksen Alexander Stubbin johtaman ulkopoliittisen työryhmän linjauksiin. Laakson mielestä Stubb ajoi Suomen Nato-linjan muuttamista.

Nyt neuvottelut on jättänyt myös kansanedustaja Jyrki Yrttiaho, joka oli mukana hyvinvointipoliittisessa työryhmässä. Hänen mielestään työryhmän työ ei vastaa oman puolueen tavoitteita.

- Perusturvan korotukset ovat jäämässä täysin riittämättömiksi, Yrttiaho suomii.

Vasemmiston työelämälinjaukset sivuraiteille

Ay-taustainen Yrttiaho on alusta asti arvostellut vasemmistoliiton hallitusintoa. Hän lähti kuitenkin mukaan, kun puolue kaipasi työelämän asiantuntemusta hallitusneuvotteluihin. Lopputuloksesta on kuitenkin hänen mielestään tulossa pannukakku.

- Hallitusohjelmaan ei ole tulossa ainuttakaan vasemmistoliiton tai SDP:n työelämälinjausta. Kaikki tärkeät asiat haudataan tai siirretään kolmikannan ratkaistaviksi, Yrttiaho valittelee.

Hän on tyytymätön myös kuntapalveluita koskeviin linjauksiin, joissa vilisee "kauniita sanoja", mutta itse palvelut uhkaavat jäädä retuperälle.

Yrttiaho on pitänyt tärkeänä myös sitä, ettei neuvotteluissa hilata Suomea lähemmäs Natoa. Hänen mielestään Säätytalosta savustettu Jaakko Laakso on ollut arvostelussaan oikeassa.

- Nyt Stubbin johdolla meitä ollaan viemässä yhä lähemmäs Nato-jäsenyyttä. Stubb on tekemässä Naton kanssa uudenlaista yya-sopimusta, Yrttiaho sivaltaa.

Suosittelemme sinulle