Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Naispappien uusi asu kelpaa vaikka Presidentinlinnaan

Naispappien uusi virka-asumallisto paljastettiin tiistaina pitkän odotuksen jälkeen. 1980-luvulla suunniteltu vanha virka-asu ei ole ollut naispappien suosiossa, ja monet ovatkin valinneet virkatilaisuuksiin omat vaatteensa.

Seurakuntapastori Mari Liimatainen uusi papin asu yllään.
Seurakuntapastori Mari Liimatainen uusi papin asu yllään. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuokko Nurmesniemen suunnittelema naispappien vanha virka-asu on ristitty Vuokoksi. Moni pappi on pitänyt sitä epäkäytännöllisenä.

- Puku on hirvittävän kuuma, siinä on kolme-neljä kerrosta paksua villaa. Hame on niin kapea, että siinä on vaikea kävellä. Esimerkiksi autosta on todella vaikea nousta tyylikkäästi, seurakuntapastori Mari Liimatainen Korson seurakunnasta Vantaalta kuvailee Vuokkoa.

Nuoret naispapit ovat pitäneet pukua vanhahtavana ja epäpukevana. Moni on kaivannut pukuun myös housuja.

- Kun pukua suunniteltiin, housuja pidettiin liian radikaalina ratkaisuna naisen virka-asuun, virkapukutyöryhmän puheenjohtaja, rovasti Pirkko Poisuo muistelee. Vuokon suunnittelun aikana ensimmäisiä naispappeja vasta vihittiin. Ajat ja puvulle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet. Vanha puku ei esimerkiksi täytä presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton pukuvaatimuksia. Sitä on ollut myös vaikea tunnistaa papin asuksi.

Puku pakkasille ja helteille

Naisteologit ry on vaatinut virkapuvun uudistamista. Tänään tiistaina pitkä odotus vihdoin palkittiin. Kirsimari Kärkkäisen suunnittelema Valon säde -mallisto koostuu useista osista.

- Puvun pitää sopia kaikenikäisille ja -kokoisille naisille, Kärkkäinen kuvailee suunnittelun haasteita.

Papit työskentelevät niin 30 asteen pakkasissa kuin helteissäkin. Työtehtävät vaihtelevat rippileirien leikeistä hartaisiin muistotilaisuuksiin. Puvun pitää taipua moneen, joten mallistossa on eripituisia jakkuja, hameita ja kahdet housut. Arkipuvun paita on musta, juhlapuvun valkoinen. Lisäksi puvussa on Valonlähde-risti koristeena.

Mari Liimatainen ei omista vanhaa virkapukua, mutta uuden hän voisi harkita ostavansa.

- Tämä on moderni ja nuorekas. Lisäksi pitkässäkin hameessa voi liikkua. Tämän tunnistaa papin asuksi.

Hän on puvusta positiivisesti yllättynyt.

- Kuulimme etukäteen huhuja Valonsäde-teemasta, mikä vähän arvelutti. Mutta puku on tyylikäs. Voisin alkuun ostaa jonkun kombinaation mallistoa.

Pitkä hame täyttää myös pitkän iltapuvun vaatimukset, joten se päällä voi astella nyt myös Presidentinlinnan kutsuille.

Suosittelemme sinulle