Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Muinaiset roomalaiset lihottivat hiiriä ruoaksi

Muinaisten roomalaisten jäljiltä säilyneet jätteet ovat paljastaneet tavallisten kansalaisten ruokalistan 2 000 vuoden takaa: viikunoita, merisiilejä, kalaa - ja pähkinähiiriä, joita lihotettiin pataan pantaviksi. Arkielämän jäljet jähmettyivät Vesuviuksen sylkemään mutaan, kun tulivuori tuhosi Herculaneumin kaupungin.

Turistit kävelevät uudelleen avatulla Herculaneumin pääkadulla.
Turistit kävelivät Herculaneumin uudelleen avatulla pääkadulla Decumanus Maximuksella huhtikuussa 2011. Kuva: Cesare Abbate / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Brittiläiset arkeologit ovat löytäneet suuren jätesammion Herculaneumista, josta jäi jäljelle vain raunioita Vesuviuksen tulivuorenpurkauksessa vuonna 79. Käytännössä sammio oli ennemminkin tunneli, kolme metriä korkea ja miltei sata metriä pitkä.

Tunneliin päätyivät sen päällä seisoneen kolmikerroksisen talon jätteet. Talossa lienee asunut noin 150 keski- ja työväenluokkaista roomalaista. Jokaisesta keittiöstä ja käymälästä johti jätekuilu tunneliin.

Satojen jätekilojen perusteella arkeologit ovat voineet päätellä varsin tarkkaan, mitä tavallinen roomalainen söi. Ruokalistan monipuolisuus yllätti tutkijat. Roomalaisten pöydässä näyttää olleen paljon kaloja, merisiilejä, viikunoita, saksanpähkinöitä, munia ja oliiveja. Oliivinsiemenistä asukkaat saivat polttoainetta koteihinsa.

Yllättävin löytö olivat ruukut, joissa roomalaiset ilmeisesti elättivät pähkinähiiriä, kunnes ne olivat kyllin isoja paisteiksi, kertoo professori Andrew Wallace-Hadrill Cambridgen yliopistosta.

Roomalaisen kultasormus putosi kai käymälään

Roskiin päätyivät myös rikkoontuneet astiat ja - varmaankin epähuomiossa - myös useita arvoesineitä, pronssikolikoita ja luisia hiusneuloja. Joukossa on jopa aarteitakin: jalokiviä ja taidokas kultasormus, jossa on varkaiden ja kauppiaiden jumalan Mercuriuksen pienenpieni kuva.

Tunnelia ei osattu etsiä, vaan se löytyi vahingossa, kun arkeologit tutkivat, miten raunioita voitaisiin estää romahtamasta rankkasateen voimasta.

Brittiläinen kulttuurintutkimuslaitos British School at Rome on tehnyt alueella kaivauksia kymmenen vuoden ajan. Uusimmat löydöt pannaan esille osana Herculaneumista ja Pompeijista kertovaa näyttelyä, joka avautuu British Museumissa Lontoossa vuonna 2013.

The British School at Rome tarjoaa verkkosivullaan virtuaalisen kiertokäynnin Herculaneumiin. Brittitutkijoiden uusista löydöistä kertoo myös The Telegraph -lehti.

Suosittelemme