Hyppää sisältöön

Iitin musiikkijuhlat alkaa elokuvasävellyksillä

Elokuvamusiikista kamarimusiikin klassikoihin, uruista yksinlauluun – Iitin musiikkijuhlat tarjoaa tänäkin vuonna jokaiselle jotakin. Tapahtuma käynnistyy tänään keskiviikkona Kouvolan Verlassa.

Hiidenvuoren konsertin juhlayleisöä
Iitin Hiidenvuoren yökonsertti on jo perinne. Arkistokuva. Kuva: YLE / Raine Martikainen

Iitin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Laura Mikkola on jälleen kerännyt uusia ja tuttuja soittajia ympäri Eurooppaa. Neljän konserttipäivän aikana Iitissä kuullaan muun muassa Jaakko Ryhäsen laulua, Lahden kamariorkesterin musisointia ja Seppo Hovin pianoa.

Musiikkijuhlia vietetään hiukan eri paikoissa kuin viime vuonna: pappila on vaihtunut Kartanohotelli Radansuuhun, Puimala on tullut kuvioihin ja Iitin kirkon kattokin on valmistunut.

- Puimalassa tuli heti säpinäfiilis, että tämä on kiva konserttipaikka, Laura Mikkola kertoo. Hän kehuu myös Radansuuta hyväksi tilaksi iltapäiväkonserteille.

Musiikkijuhlia ei tänäkään vuonna ole rajattu mihinkään tiettyyn teemaan, vaan mukana on jokaiselle jotakin.

Tapahtuma alkaa Verlasta, jossa soi keskiviikkona elokuvamusiikki. Esitystä saapuu juontamaan näyttelijä Jaakko Saariluoma. Sekaan mahtuu myös ranskalaisen kamarimusiikin helmiä, Bachia ja Lisztiä.

Pedron esiintyjän ura alkoi Verlassa

Keskiviikkoisessa Verlan konsertissa mukana on myös Pedro Hietanen, joka palaa juurilleen. Hän nimittäin esiintyi ensi kerran Verlan Kirin seurantalolla joulujuhlissa viisivuotiaana. Silloinkin soittimena oli harmonikka, tosin minikokoinen.

- Siinä oli vähän yli oktaavi äänialaa, mutta se oli ihan oikea eikä lelu. Sellainen kutina on, että se oli jännittävämpää silloin viisivuotiaana, Hietanen nauraa. Hänellä on edelleen myös mökki Iitissä.

Hietanen on viime kuukaudet puuhastellut elokuvamusiikin parissa. Hän on tehnyt musiikkia Tapio Piiraisen ”Punainen Nauha” -elokuvaan. Lisäksi hän on tuottanut Topi Sorsakosken levyä ja kiertänyt maailmaa M.A. Nummisen kanssa.

- Viihdyn, kun voin aina vaihtaa vähän genreä. Olen tottunut siihen ja se on minusta mukavaa, Hietanen kertoo.

Gröndahl on kakkossijojen erikoismies

21-vuotias pianisti Roope Gröndahl aloittaa urakkansa torstaina avajaiskonsertissa. Gröndahl on käynyt Musiikkijuhlilla ennenkin, sillä hän oli esiintyjien joukossa jo viime vuonna.

Gröndahl on napannut useita kärkisijoituksia kovissa kansainvälisissä pianokilpailuissa. Viime aikoina palkintokaappiin on kertynyt erityisesti hopeaa.

- Olen erikoistunut toisiin sijoihin, Gröndahl nauraa. Hän myöntää saavutusten olevan kovia, mutta sanoo, ettei kilpailutuloksia kannata liikaa tuijottaa.

- Ne ovat aina hyvin subjektiivisia.

Gröndahlin kesäkalenteri on täyttynyt erilaisista kotimaan festivaaleista. Kuhmon Kamarimusiikkifestivaalit, Nauvon Kamarimusiikkipäivät ja Helsingin juhlaviikot ovat pitäneet nuoren miehen kiireisenä. Gröndahl on valmistanut kaikkiin tapahtumiin eri ohjelmiston.

Lasonpalo käskee kamariorkesteria

Jyrki Lasonpalo saapuu Iittiin Lahden kamariorkesteria johtamaan. Orkesteri on jo ehtinyt testata Iitin kirkon akustiikan ja todeta sen hyväksi.

- Erinomainen paikka soittaa. Kuulee hyvin eikä ole liian kaikuisa.

Kamariorkesterin kanssa Lasonpalo heiluttaa tahtipuikkoa, mutta Verlan elokuvamusiikkiesityksessä ja torstain avajaiskonsertissa käteen tarttuu viulu.

Lasonpalo on käynyt Iitin musiikkijuhlilla vajaa kymmenen vuotta sitten. Hänen muistikuvansa ovat jo hiukan hämärtyneet, mutta silloinkin kyseessä oli todennäköisesti samantyyppinen kokoonpano.

- Muistaakseni kokosin jonkinlaisen kamariorkesterin ja olin itsekin soittamassa. Olin iloinen kun pyydettiin uudelleen.

Iitin musiikkijuhlia vietetään 15.-18.6.

Suosittelemme sinulle