Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kesäisestä hoitajapulasta tuli krooninen

Jokakesäinen hoitajapula sulkee sairaaloiden osastoja ja supistaa terveyskeskuspalveluja. Pula koettelee erityisesti päivystyspoliklinikoita ja kotisairaanhoitoa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kotihoidossa työskentelevälle terveydenhoitajalle Kaija Karoselle hoitajapula on tuttua. Siitä kärsitään Helsingissä joka kesä. Päteviä hoitajia on ollut vaikea saada lyhytaikaisiksi sijaisiksi.

- Yleensä saadaan kesä-heinäkuuksi sijaisia, mutta sitten elokuussa alkaa jo olla puutetta, Karonen kertoo.

Valtaosa sairaaloista supistaa toimintaansa. Erityisen hankalaksi hoitajat kuvaavat tilannetta Kajaanissa, Kymenlaaksossa ja Kuopiossa.

- Potilaita on koko ajan enemmän ja henkilökunnan puolesta mennään minimimiehityksellä. Ylimääräisiä ei ole yhdessäkään vuorossa. Toivotaan, että olisi vähän viileämpi kesä kuin viime vuonna, sairaanhoitaja Mikko Leppäharju kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksestä.

Työpaikan markkinointia

Oman lisänsä sijaispulaan tuo keväällä voimaan tullut terveydenhuoltolaki. Sen mukaan lomailijan tulisi saada hoitoa oman hoitosuunnitelmansa mukaisesti myös kesämökkipaikkakunnallaan.

Hoitajapulasta on tullut krooninen. Sijaisongelma ihmetyttää monia, koska ammattikorkeakouluissa opiskelee 14 000 alan opiskelijaa. Heistä jokainen joutuu työharjoitteluun.

- Kun he ovat harjoittelussa, aikaa pitäisi käyttää työpaikan markkinointiin ja tutustuttaa siihen työyhteisöön. Työpaikasta pitäisi tehdä opiskelijan näkökulmasta vetovoimainen, Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen toteaa.

Suosittelemme sinulle